Η γρίπη είναι μια μορφή αναπνευστικού ιού, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζετε χαλαρά, ακόμη και αν τα συμπτώματα δεν είναι βαριάς μορφής. Ας δούμε μερικά μέτρα προστασίας.

Σε περίοδο έξαρσης της γρίπης, το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι η διακοπή κάθε άσκοπης μετακίνησης. Πρέπει να αποφεύγονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί. Όσοι άνθρωποι έχουν ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα ή βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, θα πρέπει να αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα καθώς και την παρακολούθηση θεαμάτων σε κλειστούς χώρους.

Όλοι ανεξαρτήτου ηλικίας θα πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι το λιγότερο για 15 με 20 δευτερόλεπτα ή να τα σκουπίζουν καλά με ειδικό αλκοολούχο διάλυμα ή μαντηλάκια εμποτισμένα με αλκοόλη. Επίσης, θα πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους αφού έρθουν σε επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος και πριν πιάσουν προσωπικά τους αντικείμενα ή σκεύη φαγητού.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική υγιεινή, θα πρέπει να σκεπάζουν με χαρτομάντηλο το στόμα και τη μύτη όταν βήχουν ή φτερνίζονται και εν συνεχεία να το πετούν στα σκουπίδια και να πλένουν ή να καθαρίζουν τα χέρια τους. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει μια χαρτοπετσέτα ή ένα χαρτομάντηλο, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις παλάμες των χεριών τους, αλλά το μέρος στο βραχίονα πάνω από τον αγκώνα τους.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με τα πόμολα, τις λαβές λεωφορείων και τα χάρτινα και περισσότερο τα μεταλλικά νομίσματα όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους.