Όταν κάποιος έχει πρόβλημα αλλεργίας και έχει βρεθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή θα αποφασιστεί από τον ειδικό ιατρό, ενώ αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι το ιστορικό του ασθενούς. Η καταρροή https://www.mamacorner.gr/cat/katarroi/, το συνάχι και το φτέρνισμα είναι τα πιο συχνά συμπτώματα.

Η βασική θεραπεία για την αντιμετώπιση της αλλεργίας γίνεται με κορτικοειδή, αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά τοπικής ή συστηματικής χρήσης, ενώ η ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση είναι χρήσιμη για περιπτώσεις με βαριά συμπτωματολογία, η οποία δεν ανταποκρίνεται στη λοιπή φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, υπάρχουν μία σειρά από μέτρα, τα οποία όλοι μπορούν να λάβουν, προκειμένου να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Το πρώτο μέτρο άμυνας είναι η αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου. Επιπλέον, συστήνεται η παραμονή σε κλειστό χώρο τις ώρες (10.00-15.00), όταν η γύρη παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα, καθώς και η χρήση μάσκας κατά την διάρκεια καθαρισμού.

Απαραίτητος θεωρείται ο καλός αερισμός κλειστών χώρων και το συχνό γενικό καθάρισμα, ενώ πριν την ενεργοποίηση της θέρμανσης, απαιτείται καλός καθαρισμός των σωμάτων και αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών. Οι κυριότερες αιτίες που εμφανίζονται οι αλλεργίες έχουν να κάνουν με τη γύρη στα αγριόχορτα και τα ακάρεα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, ειδικά σε κλειστούς χώρους ή σημεία που δεν αερίζονται σωστά.

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι μύκητες, που εμφανίζονται κυρίως σε χώρους με αυξημένη υγρασία και ενοχοποιούνται για την αύξηση των κρίσεων άσθματος, καθώς και οι ισχυροί άνεμοι, που παρασύρουν σκόνη και γύρη.