Τα τσιμπήματα www.my-pharmacy.gr/tsimpimata/ από κουνούπια, σκνίπες και άλλα έντομα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για μικρούς και μεγάλους κάθε καλοκαίρι. Τα εντομοαπωθητικά σκευάσματα αποτελούν έναν από τους πιο συνηθισμένους και αποτελεσματικούς τρόπους που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος, για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.

Η N,N-diethyl-m-toluamide (DEET) είναι μια τοξική ουσία, για την οποία δεν υπάρχει πουθενά κάποια γνωστή έρευνα, που να ορίζει ποια συγκέντρωση είναι ασφαλής για τα παιδιά. Η Επιτροπή περιβαλλοντικής υγείας της ΑΑΡ έχει πρόσφατα ανακοινώσει ότι η χρήση εντομοαπωθητικών με DEET με συγκέντρωση 10% εμφανίζεται να είναι τόσο ασφαλής, όσο τα προϊόντα με μια συγκέντρωση 30%, αρκεί να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις στις ετικέτες προϊόντων.

Η αποτελεσματικότητα των εντομοαπωθητικών εξαρτάται από την περιεκτικότητα του προϊόντος στη συγκεκριμένη ουσία. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, συγκέντρωση 23.8% DEET στο εντομοαπωθητικό προσφέρει προστασία για πέντε ώρες.

Εντομοαπωθητικά σκευάσματα που περιέχουν τη συγκεκριμένη απωθητική ουσία σε χαμηλές συγκεντρώσεις, δύνανται να εφαρμοστούν ακόμη και σε παιδιά από την ηλικία των δύο μηνών και άνω, χωρίς πρόβλημα.

Η άλλη γνωστή κατηγορία εντομοαπωθητικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι τα σκευάσματα που περιέχουν αιθέρια έλαια. Το γεγονός ότι εξατμίζονται γρήγορα σημαίνει πως η δράση τους διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα. Πάντως, τα νέας γενιάς σκευάσματα από φυσικά αιθέρια έλαια απελευθερώνονται σταδιακά, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να διαρκούν περισσότερο. Αυτά τα εντομοαπωθητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από έγκυες, βρέφη και άτομα με δερματικές αλλεργίες.