Οι γιατροί επισημαίνουν κάθε φορά τους κινδύνους που κρύβουν οι διάφορες κακές συνήθειες, τις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε κάνει λίγο ή πολύ τρόπο ζωής. Όπως τονίζουν, το σημαντικότερο πράγμα είναι η πρόληψη και όχι να προσπαθεί κάποιος να διορθώσει τα πράγματα με το αδυνάτισμα ποδιών εδώ ή κάποια φαρμακευτική αγωγή σε περίπτωση ύπαρξης διαβήτη ή άλλης ασθένειας.

Τα πρόχειρα φαγητά και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα έχουν γίνει οι αγαπημένες επιλογές των περισσότερων νέων στις μέρες μας. Οι γονείς είτε ολιγωρούν και μετά δεν μπορούν να επιβληθούν στα παιδιά τους είτε είναι πολλές φορές αδιάφοροι. Πολλοί από αυτούς ευθύνονται οι ίδιοι σε μεγάλο βαθμό, αφού είχαν όμοιες βλαβερές συνήθειες και τις κληροδότησαν στα παιδιά τους.

Σε περιπτώσεις όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα φαγητών-σκουπιδιών, ο οργανισμός συμπεριφέρεται σα να πάσχει από διαβήτη. Αυτό συμβαίνει γιατί δε λειτουργούν σωστά βασικά όργανα του σώματος, όπως τα νεφρά, το συκώτι και το στομάχι.

Συνήθως το πρόχειρο φαγητό συνοδεύεται και από μεγάλη κατανάλωση γλυκών και αναψυκτικών. Έτσι, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό οι λειτουργίες της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου, ενώ σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αλλάξει ελαφρώς τη συμπεριφορά βασικών ορμονών (την τεστοστερόνη στους άνδρες και τα οιστρογόνα στις γυναίκες).

Τέλος, αν δεν υπάρχει καθόλου άσκηση, επηρεάζεται σημαντικά και ο εγκέφαλος (πιο αργή σκέψη) και τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολο να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση.