Ο βήχας https://www.parapharmacie.gr/xeimwnas-kalokairi/kruologhma/vixas/ δεν αντιμετωπίζεται μόνο με διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα. Υπάρχουν και τα λεγόμενα παραδοσιακά γιατροσόφια, τα οποία εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά και χωρίς υπερβολές, μπορούν να επιφέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Το πιο απλό μέτρο προφύλαξης και θεραπείας κατά του βήχα είναι τα διάφορα ζεστά ροφήματα. Συνήθως αποτελούνται από ισχυρά βότανα, τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Πολλές φορές συνοδεύονται από μέλι, ενώ συνδυάζονται και με τις καραμέλες που καταπολεμούν τα συμπτώματα του βήχα.

Εφόσον ο βήχας αποτελεί σύμπτωμα ενός απλού κρυολογήματος, πρέπει να γνωρίζετε ότι η ίωση θα πρέπει να ολοκληρώσει έτσι κι αλλιώς τον κύκλο της. Σε αυτές τις περιπτώσεις τόσο τα γιατροσόφια, όσο και τα διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, απλώς μειώνουν την ένταση και τη διάρκεια των διαφόρων συμπτωμάτων.

Μπορεί να μην υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ζεστών ροφημάτων, ωστόσο οι εμπειρίες που έχουν οι γιατροί, αλλά και οι ασθενείς δείχνουν ότι ένα χλιαρό τσάι ή ένα ζεστό φλιτζάνι γάλα με μία κουταλιά μέλι (πλούσιο σε αντιοξειδωτικά) είναι ιδανικά για το λαιμό. Όσον αφορά τη δράση που έχουν οι καραμέλες, θεωρείται ότι καταπολεμούν οποιαδήποτε αιτία ερεθίζει ή επιτείνει τη φλεγμονή.

Η εχινάκεια είναι ένα βότανο, το οποίο έχει αποτελεσματική δράση κατά του βήχα. Οι διάφορες επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δείξει πως συμβάλλει σε ένα βαθμό στη μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και στην ανακούφιση από τα συμπτώματά του, όπως ο βήχας, ο πονόλαιμος και ο πυρετός.