Ο πονόλαιμος https://www.parapharmacie.gr/xeimwnas-kalokairi/kruologhma/ponolaimos/ οφείλεται τις περισσότερες φορές σε ιογενείς λοιμώξεις. Έτσι, είναι απαραίτητο να κάνετε υπομονή, μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο της η λοίμωξη και να εξαφανιστούν όλα τα συμπτώματα.

Στη φαρυγγίτιδα ο λαιμός είναι ξερός, κόκκινος και πονάει. Πολλές φορές ο ασθενής καταπίνει και πονάει είτε πρόκειται για στερεή και υγρή τροφή, είτε απλώς για το σάλιο του. Αν η αιτιολογία είναι ιογενής, υπάρχει και χαμηλός πυρετός για λίγες μέρες και μετά περνάει.

Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιο μικρόβιο μολύνει τη συγκεκριμένη περιοχή, ο πυρετός και ο πόνος είναι εντονότεροι, ενώ συνοδεύονται από κακουχία και κόπωση. Οι ερεθιστικές αιτίες του πονόλαιμου προκαλούν μόνο πόνο και ξηρότητα.

Υπάρχουν και πιο σοβαρές περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με σοβαρά προβλήματα της στοματικής κοιλότητας. Κάποιος όγκος του στόματος, της γλώσσας ή του λάρυγγα μπορεί να προκαλέσει ήπιο πονόλαιμο και δυσκολία στην κατάποση για εβδομάδες ή μήνες, με πόνο που αντανακλά στο αυτί.

Όλες αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται τις περισσότερες φορές με μακροχρόνια και πολύ βαριά χρήση καπνού και αλκοόλ. Ο πονόλαιμος και η δυσκαταποσία που διαρκεί για πάνω από δεκαπέντε μέρες, απαιτεί εξέταση αρχικά από ωτορινολαρυγγολόγο και μπορεί να αφορά μια σοβαρή κατάσταση.

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη σε ένα γιατρό κρίνεται απαραίτητη, όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή εμφανίζονται ξανά μετά από σύντομο χρονικό διάστημα. Αφού γίνει η διάγνωση, θα ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπεία.