Δες εδώ πως εφαρμόζεται η συγκεκριμένη πρακτική τα τελευταία 45 χρόνια και είναι από τις πιο παλιές μεθόδους βαριατρικής επέμβασης. Την επιλέγουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μεγάλη και άμεση ανάγκη όσον αφορά το αδυνάτισμα στην κοιλιά και στο υπόλοιπο σώμα. Συνήθως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω περιττών κιλών και οι ασθενείς στοχεύουν σε απώλεια βάρους άνω των 50 κιλών.

Πρόκειται για μια καλά μελετημένη επεμβατική μέθοδο, η οποία γίνεται με αποτελεσματική τεχνική. Στόχος της είναι η παράκαμψη του δωδεκαδακτύλου για να μειωθεί η επαφή των τροφών με τα ένζυμα πέψης. Έτσι ελαττώνεται η χωρητικότητα του στομάχου. Στις μέρες μας γίνεται λαμπαροσκοπικά.

Με τη μέθοδο αυτή αποκόπτεται ένα μεγάλο τμήμα του στομάχου και παρακάμπτεται ένα άλλο του λεπτού εντέρου. Το υπόλοιπο στομάχι που θα έχει μείνει, ενώνεται χειρουργικά με το λεπτό έντερο. Αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση, ο ασθενής τρέφεται για διάστημα τριών εβδομάδων αποκλειστικά με υγρές τροφές.

Ακολουθούν δύο εβδομάδες βρώσης με μαλακά φαγητά και από την έκτη επιτρέπονται οι τροφές σε στερεή μορφή. Το πρώτο τρίμηνο επιτρέπονται τα ζωικά τρόφιμα (πρωτεϊνική διατροφή) και κάποια διαλύματα πρωτεϊνών. Προληπτικά χορηγούνται και συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β12. Αυτό συμβαίνει επειδή το πεπτικό σύστημα έχει μικρύνει και κάποια θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται σωστά.

Ο ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε εξετάσεις μία φορά κάθε έτος και αναλόγως να παίρνει διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής ή να ενισχύει την ήδη υπάρχουσα αγωγή. Χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση γλυκών, τα οποία προκαλούν ναυτία, εφίδρωση και διάρροια.