Ο βήχας αντιμετώπιση https://www.parapharmacie.gr/cat/bixas-antimetwpisi/ του δεν είναι κάτι εύκολο, αφού μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, τα οποία οφείλουμε να εντοπίσουμε πρώτα και να κατανοήσουμε, πριν προβούμε στην κατάλληλη θεραπεία.

Η διαφορά μεταξύ όξινης και μη όξινης παλινδρόμησης γίνεται αντιληπτή με τα μεταγευματικά συμπτώματα, αφού ο ασθενής με μεταγευματικό βήχα αναφέρει τυπικά ότι ο βήχας του ξεκινά το πολύ δέκα λεπτά μετά το γεύμα. Πρόκειται για τον ανώτερο χρόνο μέχρι να παρατηρηθεί η χαλάρωση του σφιγκτήρα, που βρίσκεται στο κατώτερο μέρος του οισοφάγου, σε γειτονία με το στομάχι.

Η φυσιολογική ανάγκη πίσω από αυτή την λειτουργία είναι η απομάκρυνση του αέρα, που καταπίνουμε κατά τη διάρκεια του φαγητού, από το στομάχι μας. Η μη όξινη παλινδρόμηση συνδέεται με αυτό τα γεγονός και προκαλεί μεταγευματικό βήχα, στα άτομα που είναι ευαισθητοποιημένα σε αυτό το φαινόμενο. Άλλη μία περίπτωση είναι ο βήχας ο οποίος εμφανίζεται κατά την έντονη ομιλία ή το γέλιο.

Το διάφραγμα χρησιμοποιείται για τη φώνηση και επιτρέπει κατά τη διάρκεια της ομιλίας στα κύματα της παλινδρόμησης να περάσουν ευκολότερα προς τα πάνω και συγκεκριμένα κατά μήκος του οισοφάγου. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται πιο πολύ κατά την ομιλία στο τηλέφωνο, γιατί το άτομο με την παλινδρόμηση βρίσκεται σε καθιστή θέση και αυξάνει η πίεση στην κοιλιά του, ευνοώντας περισσότερο την παλινδρόμηση.

Σε ό,τι αφορά τον βήχα κατά τη βρώση, ξεκινά με την κατάποση ξηρής σχετικά τροφής, όταν ανοίγει αντανακλαστικά ο οισοφαγικός σφιγκτήρας και προκαλεί παροξυσμό βήχα. Συγκεκριμένες τροφές όπως σοκολάτα ή διάφορα είδη αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν βήχα.