Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μια σειρά από ασθένειες, οι οποίες οφείλονται σε έλλειψη βασικών θρεπτικών στοιχείων. Μία από αυτές τις ουσίες είναι και η βιταμίνη D. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τη συνθέσει μέσω της φυσικής επαφής που έχε το δέρμα με την ηλιακή ακτινοβολία, το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατίζει και υπάρχουν πόνοι στα οστά και τις αρθρώσεις.

Η λύση σε τέτοιες περιπτώσεις έρχεται μέσω κάποιων τροφών (λιπαρά ψάρια, κρόκος αυγού, χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά, μουρουνέλαιο), αλλά σε ακόμη πιο ικανοποιητικό βαθμό βοηθούν τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής.

Στην αγορά κυκλοφορούν άφθονα σκευάσματα της συγκεκριμένης βιταμίνης σε διάφορες δόσεις. Χρειάζεται ιδιαίτερα προσοχή όσον αφορά το λάδι του βακαλάου, επειδή σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα ως προς την βιταμίνη Α. Οι δύο βασικές μορφές της βιταμίνης είναι η D2 και η D3. Η διαφορά τους έχει να κάνει με το ότι η δεύτερη είναι πιο δραστική από την πρώτη και προτιμάται από τους γιατρούς όταν συνιστούν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Επειδή η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, καλό είναι να λαμβάνεται έπειτα από ένα ελαφρά λιπώδες γεύμα ή σνακ. Από την στιγμή που θα μπορέσει κάποιος να επιτύχει φυσιολογικά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης στο αίμα του, τότε απαιτείται χορήγηση 800-1000 IU σε καθημερινή βάση για να διατηρηθούν. Την δοσολογία της βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσουν διάφορα φάρμακα όπως η χολεστυραμίνη και γενικά τα κορτικοστεροειδή, η φαινοβαρβιτάλη και η φαινυντοϊνη.