Γ ια τα αναπτυξιακά και επενδυτικά σχέδια της Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης μίλησε στη Realnews o γενικός διευθυντής της εταιρείας Λεωνίδας Μπακούρας. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα:

Το 2017 άλλαξαν πολλά στον τομέα του φυσικού αερίου. Για την  ΕΔΑ ΘΕΣΣ ήταν μια καλή χρονιά; Πέτυχε τους στόχους της;

Πράγματι, από την αρχή του 2017 ο κλάδος και η αγορά του φυσικού αερίου «γύρισαν σελίδα» και η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κλήθηκε να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής, πράγμα που έκανε εφαρμόζοντας την στρατηγική της με επιτυχία και - θα πρόσθετα - με πολύ γοργούς ρυθμούς. Για το 2017 τέθηκαν δύο στόχοι:  Ο πρώτος ήταν η ασφαλής επέκταση του δικτύου και η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου και ο δεύτερος η προετοιμασία της Εταιρείας σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο υποδομών, ώστε το 2018 που η αγορά ανοίγει πλήρως, να διασφαλίσει την παροχή υπηρεσιών κατά τον πλέον οικονομικό, διαφανή και άμεσο τρόπο, χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών Διανομής. Ολοκληρώσαμε έγκαιρα τη διαδικασία νομικού και λειτουργικού διαχωρισμού της διανομής από την εμπορία αερίου, και αναλάβαμε, από το νόμο, τη διαχείριση του δικτύου διανομής για τις περιοχές της γεωγραφικής περιφέρειας του Νομού Θεσσαλονίκης και της διοικητικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η Εταιρεία μας έχει τώρα την ευθύνη για την οργανωτική και λειτουργική αυτονομία και διασφάλιση παροχής Υπηρεσιών Διανομής αλλά και για την παράδοση ποσοτήτων φυσικού αερίου εντός του Δικτύου Διανομής στους καταναλωτές. Είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, μια πραγματικά κρίσιμη δουλειά.

Ταυτόχρονα, μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατάφερε την προηγούμενη χρονιά να πετύχει όλους τους επενδυτικούς και αναπτυξιακούς στόχους που είχε θέσει.

Σήμερα υπάρχει υψηλή διείσδυση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, καθώς μέσα σε 17 χρόνια ανάπτυξης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, ο δείκτης διείσδυσης του φυσικού αερίου στο συνολικό πληθυσμό διαμορφώθηκε σε 55%, ο οποίος είναι κατά πολύ υψηλότερος συγκριτικά με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για αντίστοιχη χρονική περίοδο ανάπτυξης του δικτύου, όπου απαιτήθηκαν περισσότερα από 25 χρόνια.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών της Θεσσαλονίκης & της Θεσσαλίας για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ αποτυπώθηκε σε πρόσφατη έρευνα, όπου το 95% των καταναλωτών φυσικού αερίου δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένο από τη συνολική διαδικασία σύνδεσης με το φυσικό αέριο.

Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί; Ποιο είναι το επενδυτικό πλάνο της Εταιρείας για τα επόμενα χρόνια;

Έχουμε ένα πραγματικά φιλόδοξο αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο. Η δυναμική της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι ευρεία, με τις προοπτικές για το μέλλον να είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Βάσει του πολυετους σχεδιασμού, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα επενδύσει 100 εκατ. ευρώ σε δίκτυα και υποδομές μέχρι το 2022, μέσω της επέκτασης του δικτύου Χαμηλής Πίεσης (4 bar) κατά 369 χλμ και του δικτύου Μέσης Πίεσης (19 bar) κατά 11 χλμ τόσο στις υφιστάμενες, όσο και σε νέες περιοχές στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία.

Όπως βλέπετε, ο σχεδιασμός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει έντονα θετικό πρόσημο. Το δίκτυό της επεκτείνεται ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς είναι δέσμευση και στόχος της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η περαιτέρω διείσδυση και η ασφαλής διανομή για να αποκτήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι καταναλωτές πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Μπαίνοντας τώρα στην καινούργια χρονιά, σε ποιες περιοχές αναμένεται να επεκταθεί άμεσα το δίκτυο φυσικού αερίου και ποιο το κίνητρο του καταναλωτή για να συνδεθεί με το φυσικό αέριο;

Το Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με όλες τις επεκτάσεις δικτύου αναπτύσσεται σε υφιστάμενες αλλά και σε νέες περιοχές, σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια που αφορούν τη δυνατότητα κατασκευής και την ασφάλεια του έργου, αλλά και σύμφωνα με οικονομικά κριτήρια που αφορούν τη ζήτηση και τη δυναμικότητα της κάθε περιοχής, καθώς και την απόδοση της επένδυσης.

Στο ανωτέρω πλαίσιο, αρκετές είναι οι περιοχές όπου αναμένεται να εκτελεστούν εργασίες επέκτασης δικτύου φυσικού αερίου το 2018, όπως στους Δήμους Χαλκηδόνος (Κουφάλια), Δέλτα (Χαλάστρα), Λαγκαδά, Θερμαϊκού (Ν. Μηχανιώνα – Επανομή), Θέρμης (Νέο Ρύσιο) του νομού Θεσσαλονίκης και στους Δήμους Καλαμπάκας, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Αγιάς και Παλαμά της περιφέρειας Θεσσαλίας. Και συνεχίζουμε...

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στον Λαγκαδά και στον Τύρναβο, εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι αποσυμπιεστές πεπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) στην Ελλάδα, καλύπτοντας πλήρως τις πόλεις αυτές, ενώ για την τροφοδότησή τους αναμένεται από τη ΡΑΕ η οριστικοποίηση του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Το ισχυρότερο κίνητρο για να συνδεθεί ο καταναλωτής με το φυσικό αέριο είναι τα ίδια τα χαρακτηριστικά του αερίου ως καύσιμο: οικονομικό, αποδοτικό, καθαρό, ασφαλές... Ωστόσο η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατέχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και παραμένοντας συνεπής στο όραμά της για την περαιτέρω διείσδυση της χρήσης φυσικού αερίου στους καταναλωτές, δίνει ένα επιπλέον κίνητρο: Προσφέρει έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης έως και 31 Δεκεμβρίου του 2018.

 

Μας περιγράφετε μια επιτυχημένη πορεία με χαρακτηριστικά που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε εταιρείες τύπου ΔΕΚΟ...

Κοιτάξτε, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι από τη φύση της μια Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας αλλά δεν είναι μια ΔΕΚΟ. Δουλεύει με σύγχρονο και ιδιαίτερα δυναμικό μοντέλο διοίκησης ώστε να έχει τα αποτελέσματα που βλέπετε. Το δίκτυο διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ χαρακτηρίζεται από αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, καθώς με δείκτες όπως τα 6,66 μέτρα/ενεργοποιημένο καταναλωτή και τα 160.000 διανεμηθέντα κυβικά μέτρα αερίου/χιλιόμετρο δικτύου, τα τιμολόγια διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχουν διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα σε όλη την Ελλάδα.

Μην ξεχνάτε ότι η Εταιρεία, σε όλα τα επίπεδα, από την καθημερινή λειτουργία της έως την υλοποίηση των επενδύσεών της, έχει τη στήριξη των δύο μετόχων ΔΕΠΑ και ΕΝΙ, με την τελευταία να αποτελεί έναν ενεργειακό κολοσσό η οποία ορίζει και το management της Εταιρείας. Πιστεύω, δε, ότι πρόκειται για ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιώτης μέτοχος ENI διευθύνει  την Εταιρεία ως μια σύγχρονη, υγιή και ανταγωνιστική επιχείρηση, με ετήσια αξιολόγηση του προσωπικού της, προς όφελος βεβαίως των μετόχων, αλλά πρώτα απ’ όλα προς όφελος του πολίτη, των τοπικών Αρχών και της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, εμείς δεν χρηματοδοτούμαστε από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά το χρηματοδοτούμε καθώς όλα αυτά τα έτη αποδόθηκε μέρισμα στους μετόχους και ειδικό τέλος ΟΤΑ προς τους Δήμους όπου διανέμεται φυσικό αέριο.

 

Αναφερθήκατε προηγουμένως ότι πρωταρχικός στόχος της Εταιρείας είναι η ασφάλεια του δικτύου. Ποιο είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η Εταιρεία; Τι συνιστάτε προς τους καταναλωτές  σε αυτή την κατεύθυνση;

Για την ενίσχυση της ασφάλειας στο δίκτυο διανομής και στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ κάνει συνεχώς αναβαθμίσεις στις υποδομές, για την καλύτερη διαχείριση και χρήση των υπολογιστικών πόρων, με κύριο στόχο την βελτίωση της λειτουργίας και υποστήριξης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ λειτουργεί συστήματα αυτοματισμού, τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και εποπτείας του Δικτύου Διανομής (SCADA), ενώ έχει εγκαταστήσει μονάδες Τηλεμέτρησης  σε τελικούς καταναλωτές .

Θα ήθελα να τονίσω, ότι σύμφωνα με τον Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει θεσπίσει το Ετήσιο Πρόγραμμα Συντήρησης Δικτύου Διανομής Θεσσαλονίκης & Δικτύου Διανομής Θεσσαλίας και προγραμματίζει δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, πραγματοποιεί ελέγχους διαρροών δικτύου, καθώς και εργασίες συντήρησης ελέγχων λειτουργίας, καθοδικής προστασίας και διαρροών σε βάνες, σταθμούς διανομής και σταθμούς μέτρησης & ρύθμισης βιομηχανικών πελατών.

Η ασφάλεια του δικτύου διανομής και η ασφαλής χρήση των εσωτερικών εγκαταστάσεων αποτελεί κύριο μέλημά μας. Συνιστούμε στο καταναλωτικό κοινό ενόψει κάθε νέας περιόδου θέρμανσης να κάνει την τακτική συντήρηση των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου από αδειοδοτημένους τεχνικούς σύμφωνα με όσα ορίζονται στην νομοθεσία και στον Τεχνικό Κανονισμό για τις Εσωτερικές Εγκαταστάσεις Φυσικού Αερίου. Επιπλέον η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο εργαστήριο απεικόνισης του δικτύου διανομής και της εσωτερικής εγκατάστασης, για εκπαιδευτικούς λόγους. Επισημαίνεται τέλος, ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πραγματοποιεί ετησίως ασκήσεις ετοιμότητας με σκοπό τον έλεγχο της ανταπόκρισης των δομών της Εταιρίας ώστε να αυξηθεί η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητά της.

Είσαστε στέλεχος της Εταιρείας για πολλά χρόνια  και Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ από τον Ιανουάριο του 2017. Από την εμπειρία σας, ποια είναι η γνώμη σας για τις προοπτικές του μέλλοντος;

Είμαι στην Εταιρεία από την ίδρυσή της το Σεπτέμβριο του 2000 και θεωρώ ότι αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης και λειτουργίας, καθώς όλα τα έτη λειτουργίας της  σεβαστήκαμε το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, τις Άδειες Διανομής, τη σύμβαση πώλησης αερίου, τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών προς τους καταναλωτές και πάνω από όλα κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Για το μέλλον, θεωρώ ότι χάρη στην υψηλή τεχνογνωσία, την οργάνωση και την μεγάλη συσσωρευμένη εμπειρία της Εταιρείας, μπορούμε να εγγυηθούμε την περαιτέρω ανάπτυξη και διείσδυση του φυσικού αερίου στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, ώστε να τις βοηθήσουμε να αναπτυχθούν μέσω του μειωμένου κόστους ενέργειας.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, λειτουργεί, και θα συνεχίσει και στο μέλλον με γνώμονα την σταθερότητα, την αξιόπιστη διανομή φυσικού αερίου, ως εταιρεία που αντιδρά άμεσα, σχεδιάζει στρατηγικά, παράγει λύσεις και δημιουργεί αναπτυξιακές προοπτικές με καινοτόμες δράσεις, με σύγχρονη υποδομή και οργάνωση, και επενδύοντας πάνω απ’ όλα σε ένα ασφαλές δίκτυο, το οποίο παρέχει στην αγορά απρόσκοπτη και  ομαλή λειτουργία.