Με επιταγές συνολικού ύψους 6.976.000 ευρώ του εργοστασίου γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ οι οποίες δόθηκαν ως εγγύηση σε εταιρείες εμπορίας βάμβακος, πληρώνει η ΕΑΣ Τρικάλων την ζημιά που υπέστη με δική της υπαιτιότητα από την αθέτηση συμβολαίων προπώλησης βαμβακιού της εκκοκκιστικής περιόδου 2009-2010. Το παραδέχεται η ίδια η διοίκησή της με απάντηση προς το thessaliaeconomy.gr, όταν της τέθηκε το ερώτημα τι αφορούν οι συγκεκριμένες επιταγές που η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε να έχουν εκδοθεί από την ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε. σε διαταγή της ΕΑΣ Τρικάλων.

Οι εν λόγω επιταγές (βλ. αντίγραφα), ύψους 300.000 ευρώ και 400.000 ευρώ οι περισσότερες, λήγουν σε ετήσια βάση με την πρώτη να φέρει ημερομηνία 10-11-2014 και την τελευταία 10-11-2023.

Κατέληξαν, όπως αναφέρει η Ένωση στην απάντησή της η οποία έχει την υπογραφή του προέδρου του Δ.Σ. Αχιλλέα Λιούτα, στις εταιρείες ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. (Λάρισα) και ΜΑΜΒΟ (Γαλλική) οι οποίες δικαιώθηκαν στα δικαστήρια εις βάρος της Ένωσης για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα η ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε., όπως αποκάλυψε το thessalieconomy.gr έχει ήδη ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών της ΤΡΙΚΚΗΣ Α.Ε. μέχρι να εξοφληθεί πλήρως η απαίτησή της.

Ουσιαστικά το εργοστάσιο γάλακτος Τρικάλων βρίσκεται «επί ξύλου κρεμάμενο», με επιταγές εκατομμυρίων ευρώ και ενεχυριασμένες της μετοχές του, πληρώνοντας τις «αμαρτίες» της Ένωσης στα βαμβάκια.

Η αποκάλυψη της εμπλοκής της ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε. με την  έκδοση επιταγών προς την ΕΑΣ Τρικάλων για δοσοληψίες άσχετες με την ίδια με τους σκοπούς της, αποτελεί μια ακόμα απάντηση προς τον οικονομικό διευθυντή του εργοστασίου γάλακτος ο οποίος διατείνονταν δημοσίως, με ακατάσχετο υβρεολόγιο εναντίον μας, ότι κακώς συσχετίζονται οι δύο εταιρείες στην αίτηση υπαγωγής της Ένωσης στην προπτωχευτική διαδικασία, η απόφαση για την έκβαση της οποίας αναμένεται από το Πρωτοδικείο Τρικάλων εντός των ημερών.

Κ.Τ.

Η απάντηση της ΕΑΣ Τρικάλων

"Σχετικά με την επιστολή σας και στα πλαίσια της δημοσιογραφικής έρευνας την οποία και επικαλείστε, έχουμε να σας επισημάνουμε τα εξής:

1) Όπως πιθανών γνωρίζετε την εκκοκκιστική περίοδο 2009-2010 λόγω της αύξησης τιμής πώλησης του εκκοκκισμένου βάμβακος, το σύνολο σχεδόν των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων της χώρας προχώρησε στην προπώληση εκκοκκισμένου βάμβακος και στην σύναψη σχετικών συμβολαίων, το ίδιο έπραξε και η ΕΑΣ Τρικάλων καθώς και πολλές άλλες συνεταιριστικέςεπιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Όμως λόγω της καταστροφής πολλών στρεμμάτων καλλιέργειας βαμβακιού (πράσινο σκουλήκι κ.λ.π) οι διεθνές τιμές του βάμβακος εκτοξευτήκαν με αποτέλεσμα τα υπογεγραμμένα συμβόλαια των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων να υπολείπονται της αντίστοιχης αξίας του σύσπορου βαμβακιού που έπρεπε να πληρωθεί στους παραγωγούς.  Το παραπάνω γεγονός οδήγησε πολλές επιχειρήσεις είτε στην καταγραφή ζημιών εκατομμυρίων ή στην μη εκτέλεση αυτών των συμβολαίων με σκοπό πρώτα και κύρια την πληρωμή των παραγωγών. 

2) Η δικαστική διαμάχη με τις εταιρίες προπώλησης του εκκοκκισμένου βάμβακος οδήγησε σε καταλογισμό εις βάρος της ΕΑΣ Τρικάλων ποσού 6.976.000  από τις εταιρείες ΒΙΟΛΑΡ ΑΕ και ΜΑΜΒΟ.

3) Τα αντίστοιχα οφειλόμενα ποσά μειώθηκαν κατά 776.000 περίπου από το επιδικασμένο ποσό και συμφωνήθηκε μεταξύ των εταιρειών δεκαετής διακανονισμός άτοκος με μοναδική προϋπόθεση την εγγύηση της αποπληρωμής των παραπάνω υποχρεώσεων. Στα πλαίσια αυτά δόθηκαν οι εγγυήσεις από την ΤΡΙΚΚΗ ΑΕ καθώς επίσης και προσωπικές εγγυήσεις του προέδρου της ΕΑΣ για την τήρηση των όρων των συμφωνητικών.

4) Η αποπληρωμή των υποχρεώσεων αυτών (επιταγές κ.λ.π.) πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ΕΑΣ Τρικάλων και ως σήμερα έχει εξοφληθεί το μεγαλύτερο μέρος. 

5) Οι παραπάνω συναλλαγές αποτυπώνονται στις λογιστικές καταστάσεις των εταιρειών και στα πιστοποιητικά των ορκωτών ελεγκτών που υπόκεινται στη διαδικασία δημοσίευσης.

6) Οι παραπάνω συμφωνίες έχουν την έγκριση των Διοικητικών Συμβουλίων και της Γενικής συνελεύσεως των δυο εταιρειών.  Αριθμοί πρακτικών εγκρίσεων  από ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Νο 9/31-7-2014, από ΤΡΙΚΚΗ ΑΕ Νο 12/01-08-2014 και Πρακτ. ΓΣ 38/27-9-2015.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ-ΕΝΩΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ"