Η εταιρεία Ήπειρος Τυροκομικά του ομίλου Παντελιάδη ανοίγει το «χορό» των μειώσεων της πρώτης ύλης στο γάλα. 

Με επιστολή της προς τους συνεργάτες – παραγωγούς στα μέσα Απριλίου τους ενημερώνει ότι αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική της για το έτος 2017, η οποία να σημειωθεί βασίζεται στη συμφωνία που είχε κάνει μαζί τους στις 30 Δεκεμβρίου 2016, ότι οι νέες τιμές αγοράς γάλακτός που θα ίσχυαν από το 2017, «εφόσον οι συνθήκες στην αγορά γάλακτος αλλάξουν ριζικά είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, υπογραμμίζοντας η εταιρεία η Ήπειρος θα προσαρμοστεί αναλόγως.

Στην επιστολή αιτιολογεί την απόφαση της για μείωση των τιμών.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι λόγω των συνθηκών της αγοράς και επειδή αφενός οι ανταγωνιστές μας μειώνουν συνεχώς τις τιμές γάλακτος και αφετέρου οι τιμές του εισαγόμενου γάλακτος βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αναγκαζόμαστε για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και να στηρίζουμε τις προσπάθειες σας, να προχωρήσουμε σε μειώσεις τιμών. 

Στην επιστολή προσδιορίζονται οι νέες τιμές ισχύουν από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου 2017. 

Οι νέες τιμές του γάλακτος της εταιρείας Ήπειρος

Από τα 2.001 έως 5.000 κιλά η τιμή του πρόβειου γάλακτος διαμορφώνεται στα 0,78 ευρώ και για το γίδινο γάλα στα 0,48 ευρώ. 

Από 5.001 έως 20.000 κιλά η τιμή ανέρχεται στα 0,88 ευρώ και 0,52 ευρώ αντίστοιχα. 

Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τις ποσότητες που δίνει ο παραγωγός.

Η υψηλότερη τιμή ανέρχεται στα 0,96 ευρώ του πρόβειου γάλακτος όταν οι ποσότητες ξεπεράσουν τα 100.001 κιλά και για το γίδινο γάλα φθάνει τα 0,58 ευρώ το κιλό. 

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι μείωση της τιμής ανέρχεται στα 0,02 λεπτά του ευρώ ενώ οι παραγωγοί ισχυρίζονται ότι οι τιμές μειώθηκαν ως 0,07 λεπτά του ευρώ σε σχέση με πέρυσι. 

Τα αίτια της πτώσης των τιμών

Η πτώση της κατανάλωσης είναι η βασική αιτία της μείωση στην τιμή του παραγωγού. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Nielsen, οι πωλήσεις γάλακτος εμφανίζουν πτώση 15,8% και σε αξία αποτιμώνται σε 15 εκατ. ευρώ και σε όγκο η πτώση «αγγίζει» το 13% στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Πάντως οι παραγωγοί εστιάζουν την προσοχή της ότι η πτώση της τιμής της πρώτης ύλης οφείλεται στο εισαγόμενο γάλα και την ίδια στιγμή , όπως λένε οι ίδιοι οι εταιρείες φτιάχνουν γαλακτομικά προϊόντα από ελληνικό γάλα. 

Οι χαμηλές τιμές που δίνονται όμως στους παραγωγούς τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητα τους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο αριθμός των αιγοπροβατοτρόφων μειώθηκε σε 83.000 τα τελευταία επτά χρόνια ενώ πριν την κρίση ο αριθμός τους ήταν στις 125.000. 

Οι εκμεταλλεύσεις αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε στις 2000 μονάδες από 7.000 που ήταν πριν η χώρα εισέλθει στην εποχή των Μνημονίων. 

Οι εισαγωγές σε κρέας και σε γάλα ανέρχονται στο 1,8 δισ ευρώ σε ε ετήσια βάση όταν η αξία των εισαγωγών σε καύσιμα ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ..

Νίκος Θεοδωρόπουλος  www.bankingnews.gr