Προσπαθώντας να θολώσει τα νερά και να μετριάσει τις εντυπώσεις μιας οδυνηρής πραγματικότητας για την οποία υπεύθυνη η είναι διοίκησή της -μόνο που τις καταστροφικές συνέπειες θα τις υποστούν τα μέλη και οι εργαζόμενοί της- η ΕΑΣ Τρικάλων εξέδωσε ανακοίνωση. Πρόκειται για την απάντηση στο ρεπορτάζ του thessaliaeconomy.gr και την αποκάλυψη για την αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στη προπτωχευτική διαδικασία του σχετικού νόμου:

Αναφέρει λοιπόν:

«O Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων – Ένωση, μετά από μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων, κατέληξε σε συμφωνία ρύθμισης των οφειλών του με την Τράπεζα Πειραιώς η οποία βάσει του σχεδίου εξυγίανσης, που έχει εκπονηθεί από ανεξάρτητο φορέα, εγγυάται τη βιωσιμότητά του. Επειδή, το μεγαλύτερο μέρος των υπό ρύθμιση δανείων είναι εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο για να γίνει εφικτή αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί με δικαστική απόφαση του προβλεπόμενου κώδικα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και άλλους πιστωτές, που εκπροσωπούν το 60% και πλέον των οφειλών του, κατέθεσε αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας στα δικαστήρια η οποία θα συζητηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός καταφέρνει να ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις του στους παραγωγούς, να διατηρεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας και να στηρίζει αποφασιστικά την τοπική αγροτική οικονομία.

Όλα όσα περί του αντιθέτου γράφτηκαν είναι υποβολιμαία και στόχο έχουν να αλλοιώσουν πλήρως την πραγματικότητα, διαστρεβλώνοντας γεγονότα και εμπλέκοντας για λόγους που μόνο αυτοί ξέρουν το Εργοστάσιο Γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ.

Οι κουβέντες πλέον τελείωσαν το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη».

Απάντηση του συντάκτη:

1.Όταν θέλεις να ρυθμίσεις τα δάνεια με την τράπεζά σου ή τις οφειλές προς τους προμηθευτές σου το κάνεις απ΄ευθείας μαζί τους και δεν καταφεύγεις στα δικαστήρια. Ακόμα και για περιπτώσεις που εγγυητής των δανείων είναι το δημόσιο.

2.Η ΕΑΣ Τρικάλων προσέφυγε στην Δικαιοσύνη υποβάλλοντας αίτηση στο πλαίσιο του σχετικού νόμου, με την οποία ζητά να γίνει δεκτό το αίτημά της για προστασία της επιχείρησης από τους πιστωτές της.

3.Για να γίνει αυτό ακολούθησε όλη την απαραίτητη νομική διαδικασία κοινοποιώντας την αίτησή της στο ελληνικό δημόσιο, τις τράπεζες, τους προμηθευτές και σε όποιον άλλον οφείλει χρήματα. Ακόμα και στους εργαζόμενους το κοινοποίησε διότι και σε αυτούς χρωστάει.

4. Αν επί του αίτηματός της το οποίο θα συζητηθεί στο ακροατήριο, το 60% των πιστωτών της δεν συναινέσει για προστασία τότε η ΕΑΣ Τρικάλων, οι θυγατρικές της (το εργοστάσιο γάλακτος ΤΡΙΚΚΗ επίσης) αλλά και κάθε περιουσιακό στοιχείο που διαθέτει, περνάνε στα χέρια των πιστωτών της για να εξοφληθούν τα χρέη. Εν προκειμένω όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ Τρικάλων, εκτιμάται, ότι δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν το σύνολο των πιστωτών της, άρα και το δημόσιο που θα κληθεί ως εγγυητής να πληρώσει για λογαριασμό της. Σε αυτή την απευκταία περίπτωση η επιχείρηση «νεκρώνει», τίθεται υπό εκκαθάριση και μπαίνει αμέσως διαχειριστής για τα περαιτέρω.

5. Ερώτηση: Μήπως, μέχρι να γίνει το δικαστήριο, η Ένωση ζήτησε προστασία από τους πιστωτές της καταθέτοντας προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα;

6. Ποιόν συμφέρει εν τέλει η κατάρρευση; Οι πιστωτές και εν προκειμένω η Τράπεζα Πειραιώς που είναι ο μεγαλύτερος όλων, έχει κάθε λόγο να συναινέσει και να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους, ώστε η επιχείρηση να παραμείνει ζωντανή και τα περιουσιακά της να μην απαξιωθούν, μήπως και μπορέσουν από την αξιοποίησή τους να πάρουν όλοι ένα μέρος από τα χρήματα που τους οφείλονται.

7.Φυσικά για να βρεθούν χρήματα για τους πιστωτές θα πρέπει πρώτα να βρεθούν αγοραστές για τα περιουσιακά στοιχεία της Ένωσης. Θα δούμε ποιοι θα είναι αυτοί…

Εν πάση περιπτώσει αφού η διοίκηση της ΕΑΣ Τρικάλων δεν έχει να κρύψει τίποτα, γιατί δεν δίνει στη δημοσιότητα την αίτηση που κατέθεσε στο δικαστήριο καθώς και τα έγγραφα που την συνοδεύουν; Τόσο δύσκολο είναι;

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση που εξεδόθη για να διαψεύσει το δημοσίευμα του thessaliaeconomy.gr  δεν είδαμε λέξη για το Οξοποιείο, τις κατασχέσεις, την ΒΙΟΛΑΡ, του Γάλλους και άλλα "ζέοντα θέματα" που  μάλλον δεν είναι της παρούσης.

Ραντεβού στα δικαστήρια λοιπόν κ. Λιούτα, αφού εσείς επιλέξατε το πεδίο…

Κώστας Τόλης