Έξι αγελαδοτρόφοι από την Κοζάνη αποφάσισαν να διαθέσουν την παραγωγή φρέσκου γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων μέσω αυτόματων πωλητών.

Τη δημιουργία μιας πιο στενής σχέσης με τον τελικό καταναλωτή επιδιώκουν ολοένα και περισσότεροι κτηνοτρόφοι, καθώς η διάθεση του γάλακτος προς τις βιομηχανίες δεν είναι το ίδιο εύκολη όπως ήταν στο παρελθόν. Έτσι μετά την επιχειρηματική πρωτοβουλία του ΘΕΣγάλα από τη Θεσσαλία, σειρά έχει το γάλα «Από Πρώτο Χέρι» που κερδίζει σταδιακά το δικό του κοινό.

Πρόκειται για την προσπάθεια έξι αγελαδοτρόφων από την Κοζάνη, οι οποίοι αποφάσισαν να διαθέσουν την παραγωγή φρέσκου γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων μέσω αυτόματων πωλητών, όταν οι γαλακτοβιομηχανίες άρχισαν να αγοράζουν το γάλα από τους τοπικούς παραγωγούς σε τιμές που δεν επέτρεπαν τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών τους μονάδων.

Η “παρθενική” εμφάνιση του δικτύου «Από Πρώτο Χέρι» έγινε το Δεκέμβριο του 2016 και ήδη μετρά σχεδόν τρεις μήνες ζωής, με την "Ομάδα Αγελαδοτρόφων ΙΚΕ" να έχει τοποθετήσει δύο ΑΤΜ γάλακτος – σε Κοζάνη και Πτολεμαϊδα – που έφτασαν στη χώρα μας από την Ελβετία.

Μέχρι στιγμής η επένδυση, που βασίζεται σε ίδια κεφάλαια, ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, αφού μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να τοποθετηθεί και τρίτο ΑΤΜ στην Κοζάνη, στην πλευρά της πόλης προς την έξοδο για Γρεβενά. Παράλληλα, ετοιμάζονται νέα προϊόντα, μεταξύ των οποίων αγελαδινό τυρί και γιαούρτι, που θα προστεθούν στο χαρτοφυλάκιο της επιχείρησης, ενώ στόχος είναι να μεγαλώσει η ομάδα με την έλευση νέων κτηνοτρόφων που θα αυξήσουν την παραγωγή και θα ενισχύσουν την παρουσία της «Από Πρώτο Χέρι» στην ελληνική αγορά.

Στις υπηρεσίες της βρίσκονται ήδη 600 αγελάδες που μπορούν να παράξουν ημερησίως έως και 4 τόνους φρέσκου γάλακτος, ποσότητα που επαρκεί για να τροφοδοτήσει έως και εφτά αυτόματους πωλητές γαλακτοκομικών προϊόντων.