Δεκατέσσερα συνολικά σημεία στο νομό Θεσσαλονίκης, που μετονομάζονται σε «γωνιές ελληνικών τροφίμων», εκχωρεί σε πρώτη φάση, με την μέθοδο του franchising, o θεσσαλικός συνεταιρισμός κτηνοτρόφων ΘΕΣγάλα.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος μικρών συνεταιριστικών αυτόματων παντοπωλείων τροφίμων, με προϊόντα προερχόμενα από συνεταιρισμούς και πέραν του ΘΕΣγάλα.

Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι η μέση τιμή πώλησης των συγκεκριμένων «μπακάλικων» μέσω του franchise. Στην ιστοσελίδα της επιχείρησης αναφέρεται ότι το μέσο κόστος επένδυσης για την απόκτηση μιας «γωνιάς» θα στοιχίσει στον ενδιαφερόμενο το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 95.000 ευρώ για υποχρεωτική πενταετή σύμβαση. Το συγκεκριμένο κόστος, δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και της αβεβαιότητας που γεννά η αδοκίμαστη συνταγή της νέας επένδυσης, θεωρείται υψηλό και μένει να αποδειχτεί στην πράξη κατά πόσο ο συνεταιρισμός θα καταφέρει να εξασφαλίσει τα απαραίτητα έσοδα που κρίνονται αναγκαία για την βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος.

Σε ότι αφορά τη αρχιτεκτονική των νέων σημείων θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα ΑΤΜ γάλακτος που σήμερα υπάρχουν, δεν θα αλλάξουν μορφή. Αυτό που θα συμβεί είναι μία αναδιάταξη των καταστημάτων, ώστε δίπλα στο ΑΤΜ να δημιουργηθεί ένας χώρος με ξεχωριστή είσοδο που θα είναι το παντοπωλείο. Στο παντοπωλείο θα πωλούνται, από τις αυτόματες μηχανές, τυροκομικά χύμα, σε συσκευασίες, καθώς και προϊόντα συνεταιρισμών και ανεξάρτητων παραγωγών, όπως άλευρα, ζυμαρικά, αλλαντικά, σάλτσες, δημητριακά κ.λ.π., 

Όλα τα προϊόντα που θα πωλούνται από τις νέες «γωνιές ελληνικών τροφίμων», θα είναι κάτω από την εμπορική ονομασία των προϊόντων του Συνεταιρισμού, το ΘΕΣ.

Κ.Τ.