Στο ποσό των 17 εκ. ευρώ κυμάνθηκε ο τζίρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στον οποίο ανήκει η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, στον ισολογισμό του 2016 ο οποίος μόλις καταρτίστηκε. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Νικήτας Πρίντζος κατά την τελετή δωρεάς δύο ασθενοφόρων για το νοσοκομείο Βόλου και το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου αντίστοιχα. 

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα κέρδη της συνεταιριστικής οργάνωσης ανήλθαν συνολικά στο 1,5 εκ. ευρώ, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν είναι προ ή μετά την αφαίρεση των φόρων.

Σε ότι αφορά τις δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για την περασμένη χρονιά είπε συγκεκριμένα:

«Οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν φόρο 13%, άρα στο ένα εκατομμύριο ευρώ περίπου που είναι οι δωρεές που κάναμε φέτος, θα πληρώναμε 130.000 ευρώ. Εμείς προτιμήσαμε να δώσουμε ένα εκατομμύριο και αυτό το κάνουμε γιατί έτσι πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος, προσθέτοντας πως ο λόγος ύπαρξης του Συνεταιριστικού Κινήματος είναι να βοηθάει τους αγρότες και κτηνοτρόφους και όχι να επιβιώνει από αυτούς. Ανέφερε ακόμη ότι  «σε μια εποχή που το Συνεταιριστικό Κίνημα έχει καταρρεύσει, εμείς στεκόμαστε όρθιοι. Έχουμε ρευστότητα, δεν χρωστάμε πουθενά, δεν έχουμε δανειακά κεφάλαια, κάνουμε επενδύσεις εξ ιδίαν. Και στο τέλος κάθε χρόνου, δίνουμε μπόνους στα 130 άτομα προσωπικό, οι μισθοί των οποίων δεν έχουν μειωθεί καθόλου» .

Οι χορηγίες συνολικά έχουν ως εξής:

– Δόθηκαν υποτροφίες σε 15 φοιτητές παιδιά αγροτών, ύψους 400 ευρώ το μήνα στο καθένα. Τον επόμενο μήνα δε, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες και για την επιλογή άλλων 15 παιδιών που θα πάρουν υποτροφίες του χρόνου, ενώ θα συνεχίσουν να δίνονται και οι φετινές.

– Ο Α.Σ. Βόλου είναι η μοναδική συνεταιριστική οργάνωση στην Ελλάδα που κάνει τις δηλώσεις ΟΣΔΕ δωρεάν.

– Έδωσε στους παραγωγούς, στην τιμή του σιταριού που φέτος ήταν πολύ χαμηλή, 100.000 ευρώ συνολικά, ενώ άλλα 100.000 ευρώ περίπου, έδωσε στους κτηνοτρόφους για όλα τα είδη γάλακτος.

– Δώρισε ένα μηχάνημα λιθοτριψίας στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς και είδη εξοπλισμού στην Αστυνομία, 40.000 ευρώ.

– Μοίρασε 2.000 διατακτικές των 50 ευρώ σε οικογένειες.

– Δώρισε δύο ασθενοφόρα στο Κ.Υ. Βελεστίνου και στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.

Λ.Ε.