Εν αναμονή των εξελίξεων για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας του Brexit είναι οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες, με το κόστος εκτελωνισμού, την πιθανότητα επιβολής δασμών και τα νέα πιστοποιητικά, που θα απαιτηθούν από την ανεξάρτητη πλέον Βρετανία, να αποτελούν τα μεγάλα αγκάθια για την εξαγωγική τους δραστηριότητα

Την προσδοκία του να διατηρηθούν οι ισχύοντες όροι στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας, αναφέρει o Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων. "Αυτό που μας ανησυχεί σημαντικά είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν νέες διαδικασίες αναγνώρισης των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, που σημαίνει ότι ο εξαγωγέας θα ξεκινήσει από την αρχή για να αποδείξει και στη Βρετανία, αυτά που έχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Σημειώνει μάλιστα ότι η Βρετανία είναι 2η ή 3η χώρα σε μέγεθος εξαγωγών ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Τονίζει ότι δεν έχουν ορισθεί και συμφωνηθεί ακόμα οι όροι των εισαγωγών και εξαγωγών. "Θα λέγαμε ότι η συμφωνία είναι λίγο ασαφής. Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι θα είναι σεβαστοί οι όροι που υπήρχαν πριν. Έτσι θα έχουμε ένα καλό επίπεδο συνεργασίας".

FnB