Σε ανταγωνιστικό κατασκευαστή αποθήκευσης ενέργειας με διεθνή εμβέλεια εξελίσσεται η METKA AGN, που αντλεί την ονομασία της από την Βολιώτικη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Ήδη υλοποιεί συμβάσεις συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία (ΒΕSS) άνω των 233 ΜW συνολικά σε έξι διαφορετικά projects στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, η ΜΕΤΚΑ AGN έχει αναλάβει στην κατασκευή έργων αποθήκευσης ενέργειας με το “κλειδί το χέρι”: Alpha project ίσχυος 7,4 ΜW στο Littlebrook, 49MW στο Longridge για λογαριασμό του Βρετανικού διαχειριστή, 20ΜW στο Holditch, 7,2 MW στο Rufford και χθες ανακοίνωσε έργο αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 150 MW στην Σκωτία.

Η METKA AGN η οποία μαζί με τα έργα Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και Φωτοβολταϊκα αποτελεί ήδη το 15,6% του συνολικού κύκλου εργασιών της Μυτιληναίος καθώς στο εννιάμηνο του 2020  εμφάνισε κύκλο εργασιών 209 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη Ebidta 11,9 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η  αποθήκευση ενέργειας είναι πιο προσιτή από ό,τι ήταν πριν 10 χρόνια καθώς οι προμηθευτές έχουν προχωρήσει σε αύξηση σε γραμμές παραγωγής οπότε μειώνεται το κόστος λόγω οικονομιών κλίμακας.

Μελλοντικά, η αποθήκευση αποτελεί μονόδρομο καθώς το δίκτυο δεν θα αντέξει πλέον με την διείσδυση των ΑΠΕ και οι μπαταρίες θα βοηθήσουν στην βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανθεκτικότητας του.

Προτεραιότητα διεθνώς η αποθήκευση ενέργειας

Στην Ευρώπη η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων καθώς διασφαλίζουν την αδιάλλειπτη λειτουργία των δικτύων μεταφοράς ενέργειας τα οποία επιβαρύνονται με την είσοδο των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μειώνουν τα κόστη ενω σε ορισμένες περιπτώσεις μειώνουν και το κόστος προς τους καταναλωτές.

Επιπλέον, η αποθήκευση με μπαταρίες γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική τεχνολογία καθώς υπάρχει συνεχής βελτίωση του κόστους τους με ακόμη περισσότερο περιθώριο βελτίωσης με βάση τις μελέτες των περισσότερων διεθνών οίκων αναλύσεων.

Ιδιαίτερα η επικείμενη είσοδος των ηλεκτρικών οχημάτων και οι μεγάλες επενδύσεις των παραγωγών μπαταριών σε νέες γραμμές παραγωγής και οι συνεπαγόμενες οικονομίες κλίμακας θεωρείται ότι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις.

Τέλος, η αποθήκευση είναι μια μορφή αποθήκευσης ενέργειας με πολύ μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ιδιαίτερα όταν τηρούνται όλες οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης των συστημάτων από έμπειρους εγκαταστάτες.  

Στις ΗΠΑ

Και στις ΗΠΑ η αποθήκευση της ενέργειας αποτελεί αναγκαιότητα για την ασφάλεια των δικτύων.

Στις ΗΠΑ, η εισηγμένη εταιρεία στον Nasdaq STPK προχώρησε πρόσφατα σε ανακοινώσεις για την αποθήκευση ενέργειας απο ΑΠΕ καθώς και σε συγχώνευση με εταιρεία αποθήκευσης με αποτέλεσμα η μετοχή της να σημειώσει εκρηκτική άνοδο από τα 10 στα 17 δολάρια.  

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Δημήτρη Παφίλα bankingnews.gr)