Καταγγελίες για αντισυμβατικές καθυστερήσεις της τεχνικής εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.( Καλογρίτσας) στην εκτέλεση έργου για την κατασκευή δικτύων διανομής ηλεκτροδότησης που ανέλαβε από τον ΔΕΔΔΗΕ, κάνει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας.

Ο αρμόδιος τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε χθες ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη, με την οποία επικαλείται, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για την ύπαρξη «υπηρεσιακής αναφοράς προς το διοικητικό συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ που εισηγείται την έκπτωση της εταιρίας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., αναδόχου εργολαβίας κατασκευής δικτύων διανομής των περιοχών Περιστερίου - Ελευσίνας, συμβατικού τιμήματος 17.050.000 ευρώ». Όπως συνεχίζει ο κ. Σκρέκας, η υπηρεσία του Διαχειριστή αναφέρει ότι «από την έναρξή της η εν λόγω εργολαβία παρουσίασε προβλήματα». Η σύμβαση του ΔΕΔΔΗΕ με την ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. είχε ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου 2015 και διάρκεια 36 μήνες.

Όπως περιγράφεται στο κείμενο της ερώτησης του κ. Σκρέκα, τα προβλήματα στη συνεργασία με την εν λόγω εργολαβική εταιρία αφορούν σε:

1. Μη έγκαιρη επισκευή βλαβών

2. Καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων

3. Ανεκτέλεστα έργα τα οποία αφορούν σε ασφάλεια προσωπικού και εγκαταστάσεων

4. Ανεκτέλεστες εργασίες αποκοπών παροχών

5. Υπερβολικές καθυστερήσεις σε εργασίες επιχώσεων και επαναφορών επιφανειών μετά από εκσκαφές, στην αποκομιδή των προιόντων εκσκαφής, περισυλλογή αποξηλούμενων υλικών καθώς και κακοτεχνίες

6. Ανεκτέλεστες εργασίες κλαδεμάτων και αποψιλώσεων κ.α.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ακόμη, με αφορμή την υπόθεση, ότι αν και «υπάρχει εισήγηση προς τη διοίκηση της εταιρίας (ΔΕΔΔΗΕ) με ημερομηνία 12 Ιουνίου, εντούτοις δεν εισήχθηκε προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο που ακολούθησε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους και η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτή διοίκηση δείχνει ατελείωτη ανοχή απέναντι στην εν λόγω εργολαβική εταιρία, αφού από την αρχή υπήρχαν προβλήματα και σε μία χρονική περίοδο που ο όμιλος ΔΕΗ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση».

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας ρωτά τον υπουργό ΠΕΝ αν «η συγκεκριμένη εργολαβική εταιρία ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε., που έχει συνάψει κι άλλες συμβάσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ, συνολικού συμβατικού τιμήματος 103.475.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της παρούσας), παρουσιάζει ανάλογα προβλήματα». Ο ίδιος υποστηρίζει, επικαλούμενος πληροφορίες, πως αρκετές συμβάσεις έχουν εκχωρηθεί ως εγγύηση για χρηματοδότηση στην τράπεζα ΑΤΤΙΚΗΣ. Ρωτά δε, «τι θα γίνει αν οι εν λόγω συμβάσεις καταπέσουν και δεν ολοκληρωθούν».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες η αρμόδια υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ από τον Μάρτιο του 2017 ενεργοποίησε όρο της σύμβασης που προβλέπεται σε περιπτώσεις καθυστέρησης εκτέλεσης έργων. Πιο συγκεκριμένα απηύθυνε ειδική πρόσκληση για την υλοποίηση συγκεκριμένων εργασιών και στη συνέχεια προχώρησε σε εξώδικη δήλωση καταγγελίας της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία, ζητώντας να κηρυχθεί έκπτωτη.

Σκρέκας: «Βορά στις κομματικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ οι δημόσιες εταιρίες»

Ο τομεάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, για την αδυναμία της τεχνικής εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. συμφερόντων Καλογρίτσα, να ικανοποιήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις προς τον ΔΕΔΔΗΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η προσπάθεια της κυβέρνησης και της διορισμένης απ’ αυτήν διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ να αποσιωπήσουν επί μακρόν τα τραγικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον όμιλο Δ.Ε.Η., η αδυναμία της εργολαβικής εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. να ικανοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις στο έργο “ΔΙΚΤΥΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ - ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ”, με συμβατικό τίμημα 17.050.000 ευρώ και έναρξη τον Αύγουστο του 2015.

`Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι η εν λόγω εργολαβική εταιρεία έχει συνάψει συμβάσεις συνολικού συμβατικού τιμήματος 103.475.000 ευρώ με τον ΔΕΔΔΗΕ, η διοίκηση του οποίου οφείλει να ενημερώσει αν υπάρχουν ανάλογα προβλήματα.

Οφείλει η κυβέρνηση να απαντήσει στα πολλά και πολύ σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται: Γιατί αποσιωπά τα γεγονότα; Ποιες είναι οι μέχρι τώρα ζημίες στον ΔΕΔΔΗΕ; Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από την πλημμελή εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.; Γιατί δεν έχει έρθει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να κηρυχθεί έκπτωτη η εργολαβική εταιρεία; Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην Τράπεζα Αττικής ΑΤΤ 0,00%, αν ακυρωθούν οι συγκεκριμένες συμβάσεις που έχουν δοθεί από την ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε. ως εγγύηση για να δανειοδοτηθεί;».

Χρήστος Κολώνας (euro2day.gr)