Έντονο ενεργειακό χρώμα θα έχει η ομάδα που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και θα συναντήσει τον Ν. Τραμπ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στην αποστολή θα μετέχει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων δια του διευθύνοντος συμβούλου Γρηγόρη Στεργιούλη. 

Η παρουσία του CEO των ΕΛΠΕ δεν είναι τυχαία καθώς μια από τις μεγαλύτερες δυνητικές επενδύσεις αμερικανικής προέλευσης στη χώρα μας σχεδιάζεται από κοινού από τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον αμερικανικό κολοσσό Exxon Mobil και τη γαλλική Total και αφορά στις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης.

Δεν είναι όμως μόνο οι υδρογονάνθρακες, ο λόγος της παρουσίας των ΕΛΠΕ στην αποστολή (σημειώνεται ότι ο κ. Στεργιούλης αναμένεται να έχει σημαντικές επαφές με στελέχη της αμερικανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις και είναι πολύ πιθανόν να έχουν οριστικοποιήσει πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού, συμφωνία με αμερικανική εταιρεία για την προμήθεια του πρώτου αμερικανικού φορτίου πετρελαίου που θα φτάσει ποτέ στη χώρα μας και το οποίο θα διυλιστεί στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, προκειμένου στη συνέχεια να διανεμηθεί ως τελικό προϊόν (βενζίνες και ντίζελ) στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για φορτίο πετρελαίου από πετρώματα σχιστόλιθου, του περίφημου shale oil, το οποίο έφερε επανάσταση στα ενεργειακά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Και αυτό διότι έχοντας τεράστια αποθέματα shale oil στις γιγαντιαίες λεκάνες κυρίως στο Τέξας, αλλά και σε άλλες πολιτείες όπως το Γουαιόμινγκ, το Κολοράντο και η Νεμπράσκα, οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 2015 έχουν άρει την απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου και έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους κυριότερους εξαγωγούς ενέργειας στον κόσμο. 

Μάλιστα με δεδομένο ότι τα αποθέματα shale oil καλύπτουν σημαντικό μέρος των αναγκών της εγχώριας αγοράς, οι ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας (net exporter). Επιπλέον η δυναμική είσοδος στη διεθνή αγορά πετρελαίου αμερικανικών εταιρειών έχει συντελέσει τα μέγιστα στο να μειωθεί η διεθνής τιμή του αργού, προς όφελος των κρατών που εισάγουν ενεργειακά αγαθά (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Η συμφωνία για την εισαγωγή του πρώτου αμερικανικού φορτίου πετρελαίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες καθώς εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες και κάποιες παράμετροι που αφορούν στην ποιότητα του αμερικανικού shale oil. Όπως μάλιστα σημειώνουν αρμόδιες πηγές, εφόσον ξεκαθαριστούν τα χαρακτηριστικά του πετρελαίου, θα προχωρήσει άμεσα η παραγγελία καθώς σε επίπεδο τιμής και παρά την απόσταση, το κόστος προμήθειας παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστικό έναντι των εναλλακτικών επιλογών.

Σημειώνεται εκτός του πετρελαίου, πρόσφατα είχαν συζητήσεις και για την εισαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου (shale gas) ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει κάποια παραγγελία. Εντούτοις ο δίαυλος παραμένει πάντα ανοιχτός σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς και κυρίως το κόστος, καταστούν πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τις άλλες πηγές προμήθειας. 

Χάρης Φλουδόπουλος (Capital.gr)