Τα παντοπωλεία της γειτονιάς όχι μόνο αντέχουν στην οικονομική κρίση αλλά με όπλο την ευελιξία και το χαμηλό κόστος, αναπτύσσονται με ταχύτητα.

Οι «μικροί» του λιανεμπορίου επιβιώνουν καθώς κατανόησαν έγκαιρα ότι πρέπει να συνασπισθούν προχωρώντας το 2012 στην ίδρυση της εταιρείας «Συνεργαζόμενοι  Παντοπώλες  Α.Ε». Απέκτησαν έτσι την δυνατότητα να παρέχουν προϊόντα σε καλές τιμές όπως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Εμπορική τους ονομασία «Ελληνικά Μάρκετ».

Ήδη η αλυσίδα των παντοπωλών μετράει 330 καταστήματα σε κεντρική, βόρεια Ελλάδα και Κρήτη (σ.σ. απέχει στρατηγικά από την Αττική) εκ των οποίων τα δέκα βρίσκονται στην Θεσσαλία. Πιο συγκεκριμένα τέσσερα καταστήματα υπάρχουν στο νομό Λάρισας (Λάρισα 2, Αμπελάκια , Πυργετός ), δύο στη Μαγνησία (Βόλος , Στεφανοβίκειο ), δύο στο νομό Τρικάλων (Λεπτοκαρυά , Αγιόφυλλο Καλαμπάκας ) και δύο στο νομό Καρδίτσας (Καρδίτσα, Αρτεσιανό).

Ο Γιάννης Πηλίδης γενικός διευθυντής της επιχείρησης «Συνεργαζόμενοι  Παντοπώλες  Α.Ε» μιλώντας πρόσφατα στο bankingnews υποστήριξε ότι οι «μικροί» έχουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των «μεγάλων» και αυτό είναι το λειτουργικό κόστος, το οποίο όμως είναι ικανό να ψαλιδίζει ή να ανοίγει την ψαλίδα, δίνοντας καλύτερες προσφορές προϊόντων  στους καταναλωτές». 

Ο τζίρος σε τιμές χονδρικής διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ το 2016,  ενισχυμένος σε σχέση με το 2015 λόγω και των προβλημάτων του ομίλου Μαρινόπουλου. Φέτος, όπως λέει ο κ. Πηλίδης ο τζίρος θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι καθώς δεν αυξήθηκαν τα εισοδήματα των καταναλωτών αλλά και από το γεγονός ότι ο όμιλος Σκλαβενίτη απορροφά μέρος της πελατείας του Μαρινόπουλου, δηλαδή οι πελάτες επιστρέφουν στα καταστήματα. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι τη νέα χρονιά οι «μεσαίοι» και οι «μικροί» του λιανεμπορίου που παλεύουν μόνοι τους, θα δεχθούν πιέσεις από τους «μεγάλους» και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να  δημιουργηθεί  νέος γύρος ανακατατάξεων στην αγορά με επίκεντρο τις μεσαίες αλυσίδες σουπερ μάρκετ, οι οποίες πολύ πιθανόν να  ενταχθούν σε μία μεγαλύτερη αλυσίδα διότι σε άλλη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης.  

Η ομπρέλα των μικρών παντοπωλών περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα  Ήλιος market, Πρόοδος market και Ελληνικά market που αποτέλεσε και το βασικό κορμό για τη δημιουργία της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε.  

Οι «Συνεργαζόμενοι  Παντοπώλες», ετοιμάζουν νέο brand με την εμπορική επωνυμία «Γρήγορα» που θα προσφέρει στους καταναλωτές καφέ και τσιγάρα. 

Λ.Ε. Thessaliaeconomy.gr