Μαζικά λουκέτα στα πρατήρια υγρών καυσίμων στο Βόλο λόγω… ΕΦΚΑ, βλέπουν το επόμενο χρονικό διάστημα πρατηριούχοι της πόλης, που λυγίζουν κάτω από το βάρος της φορολογίας και του νέου ασφαλιστικού. Ηδη τα τελευταία τρία χρόνια, έχουν κλείσει 25 πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία πέρασαν απευθείας στις εταιρείες.

Ο φόβος για κλείσιμο των πρατηρίων υγρών καυσίμων από τους μικρομεσαίους πρατηριούχους και το πέρασμά τους στις μεγάλες εταιρείες, ήταν διάχυτος στο περιθώριο επίκαιρης φορολογικής ημερίδας που πραγματοποίησε η Ενωση Βενζινοπωλών Μαγνησίας το Σάββατο το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων Φόρουμ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης, Απόστολο Βολιώτη, το νέο ασφαλιστικό ήρθε να αποτελείωσε τους πρατηριούχους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ήρθαν οι λογαριασμοί του ΕΦΚΑ και οι πρατηριούχοι είδαν τις εισφορές τους να τριπλασιάζονται.

Οπως ανέφερε ο ίδιος, ενώ στο ΤΕΒΕ οι πρατηριούχοι πλήρωναν περίπου 500 ευρώ το δίμηνο, πλέον μετά την αλλαγή του ασφαλιστικού καλούνται να πληρώσουν ΕΦΚΑ 1.500 ευρώ. «Μας τα παίρνει όλα το κράτος και σε εμάς δεν μένει τίποτα», είπε ο κ. Βολιώτης.

Από την πλευρά της η Γραμματέας της ένωσης, Βάσω Κοντοχρήστου, επεσήμανε ότι αρκετοί ήταν οι πρατηριούχοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν το λογαριασμό του ΕΦΚΑ που έληξε στις 17 Μαρτίου.

«Με την αλλαγή του ασφαλιστικού καταταχθήκαμε στα ανώτατα κλιμάκια και πληρώνουμε ΕΦΚΑ σχεδόν τριπλάσιο απ’ ότι όταν πληρώναμε ΤΕΒΕ. Αυτό οφείλεται στο σύστημα εισροών - εκροών, δεδομένου ότι εμείς ως κλάδος δεν μπορούμε να κρύψουμε ούτε ευρώ», σημείωσε η κ. Κοντοχρήστου.

Η ίδια μίλησε για κατάθεση του 90% και πλέον του εισοδήματος των πρατηριούχων στο κράτος. «Είναι το φορολογικό, το ασφαλιστικό, οι πελάτες μας πληρώνουν με κάρτες, οπότε έχουμε κρατήσεις και από τις τράπεζες, δεν μας μένει τίποτα. Για ποιο λόγο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να κρατάμε τα πρατήρια; Για να το παίζουμε ήρωες;», διερωτήθηκε, εκφράζοντας και η ίδια το φόβο για μαζικό κλείδωμα λουκέτων από μικρούς πρατηριούχους και πέρασμα των πρατηρίων στις μεγάλες εταιρείες.

Στην ημερίδα εισηγητής ήταν ο φοροτεχνικός και σύμβουλος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, κ. Γ. Χριστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα ισχύσουν για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, στο πλαστικό χρήμα, ενώ απάντησε σε ερωτήματα για το ασφαλιστικό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ (Ταχυδρόμος)

*φωτό αρχείου