Μέχρι και μισή τιμή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καταστήματα ρούχων προσφέρουν πλέον στους πελάτες τους πολλοί επαγγελματίες, προκειμένου να τους πείσουν να πληρώσουν με μετρητά και χωρίς απόδειξη. 

Η κίνηση αυτή διαπιστώνεται ελάχιστα 24ωρα μετά την υποχρέωση εγκατάστασης των POS και συνδέεται όχι τόσο με τη ροπή ορισμένων προς την φοροδιαφυγή, αλλά με το γεγονός πως ο συνδεδεμένος με τα POS λογαριασμός δεν προστατεύεται από κατασχέσεις και μπορεί να «αδειάσει» ξαφνικά από εισπράξεις, μόλις τις εντοπίσει η εφορία, ο ΕΦΚΑ ή όπου αλλού χρωστάει ο επαγγελματίας.

Καθώς η κυβερνητική δέσμευση για «ακατάσχετο» επαγγελματικό λογαριασμό έμεινε στο συρτάρι, οι επαγγελματίες που δίνουν τη δική τους μάχη επιβίωσης αναζητούν άλλες διεξόδους. 

Για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομικών καταφτάνουν μηνύματα ότι -μόλις στο πρώτο Σαββατοκύριακο που πέρασε μετά την εγκατάσταση των POS- εκδηλώνονται φαινόμενα όπως τα εξής:

1. Επιχείρηση ενοικίασης δωματίων στην Αχαΐα προσφέρει διαμονή 6 ημερών για τον Αύγουστο έναντι 660 ευρώ. Με μετρητά και χωρίς απόδειξη η τιμή πέφτει αυτομάτως στα 360 ευρώ – «συζητήσιμα» και για επιπλέον μείωση.

2.Λογαριασμός σε ταβένα 80 ευρώ, γίνεται «τοις μετρητοίς» 60 ευρώ.

Επιπλέον, τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται και μια τάση μεταβολής της δήλωσης ακατάσχετου λογαριασμού που έχει δηλωθεί στο Taxisnet, για να προσατευτεί ο λοαριασμός από τον οποίο περνούν οι πληρωμές με τα POS. Με τον τρόπο αυτόν προσπαθούν ανα διασφαλίσουν τα τουλάχιστον 1.250 ευρώ «προς το ζην» που θα πρέπει να απομείνουν, από ό,τι και αν βρουν να αφαιμάξουν τα κέντρα είσπραξης οφειλών της εφορία και των ασφαλιστικών Ταμείων.

Kωστής Πλάντζος (Πρώτο Θέμα)

 ​