Άμεσες και έμμεσες είναι οι επιπτώσεις του κυκλώνα Ιανού στις αλυσίδες super market στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας αλλά και σε εκείνη των Φαρσάλων. Οι υλικές ζημιές, που προκλήθηκαν στα καταστήματα από την κακοκαιρία, ήταν κυρίως στους εξωτερικούς χώρους και - ανάλογα με το εύρος τους - αποκαθίστανται γρήγορα. 

Το μέγεθος, ωστόσο, της κακοκαιρίας, έχει επηρεάσει, όπως φαίνεται το ευρύτερο οικοσύστημα των αλυσίδων, όπως είναι η εστίαση και τα ξενοδοχεία. Αναλυτικά:

Σκλαβενίτης

Τρία από τα τέσσερα καταστήματα της αλυσίδας στην Καρδίτσα υπέστησαν ζημιές, που αφορούν ηλεκτρολογικό, μηχανολογικό εξοπλισμό και εμπορεύματα, εξαιτίας της εισροής νερού και λάσπης στις αποθήκες και τους χώρους πώλησης. Από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων καταστημάτων αντέδρασαν ταχύτατα, με στόχο την προστασία και την ασφάλεια όλων. Έτσι, οι τεχνικές εργασίες ξεκίνησαν άμεσα και σταδιακά αποκαθίστανται όλες οι ζημιές. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν δύο καταστήματα, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές και παραμένουν κλειστά. 

The Mart

Έμμεσες είναι οι ζημιές, που καταγράφει η The Mart - Cash and Carry από την κακοκαιρία του Ιανού, καθώς το μοναδικό κατάστημα, που διαθέτει η αλυσίδα στην περιοχή έχει 70% μείωση τζίρου εξαιτίας των επιπτώσεων της κακοκαιρίας στους πελάτες της. “Όλοι σχεδόν οι πελάτες μας στην περιοχή των Φαρσάλων και της Καρδίτσας είναι κλειστά. Πλήττονται εκείνοι και εμμέσως και εμείς. Προσπαθούν να επαναφέρουν τα καταστήματά τους, αλλά μέχρι και σήμερα δεν το έχουν καταφέρει”, δηλώνουν πηγές της αλυσίδας. 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι και το ότι έχει μειωθεί η συχνότητα delivery της αλυσίδας στους πελάτες Horeca. “Από τρία δρομολόγια την ημέρα στην Καρδίτσα, έχουμε πάει στο ένα”, καταλήγουν οι ίδιες πηγές. 

AB Bασιλόπουλος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έκλεισε ένα από τα καταστήματά της στην Καρδίτσα. "Οι ζημιές ήταν εκτεταμένες στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος, καθώς έπεσαν δέντρα. Στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος παρατηρήθηκε διακοπή των επικοινωνιών και μπήκε νερό, με αποτέλεσμα να εργάζονται συνεργεία για την αποκατάσταση των ζημιών. Θέλουμε να ανοίξει το κατάστημα το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο δεν μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πότε θα γίνει αυτό", αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο FnB Daily. 

Lidl

Το κατάστημα της Lidl στα Φάρσαλα παραμένει κλειστό από τις 19/09, καθώς έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Επίσης, τα δύο καταστήματα της αλυσίδας στην Καρδίτσα έμειναν κλειστά μόνο στις 19/09, ενώ δεν υπέστησαν ζημιές. Αντιμετώπισαν, ωστόσο, θέματα με την ηλεκτροδότηση, όπως και όλα τα καταστήματα στην πόλη εξαιτίας της κακοκαιρίας. 

Metro

Ζημιές στα καταστήματά της σε Καρδίτσα και Φάρσαλα καταγράφει η Metro. Τα περισσότερα καταστήματα είχαν ελαφρές ζημιές και δεν ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, το κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Υψηλάντου στην Καρδίτσα, άνοιξε τη Δευτέρα 20/09, καθώς είχε μικρές ζημιές, ενώ το δεύτερο, στην Οδό Πολυτεχνείου, όπως και το κατάστημα των Φαρσάλων, είχαν αρκετές ζημιές σε μεγάλο μέρος του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. 

Το κατάστημα των Φαρσάλων άνοιξε την Παρασκευή 25/09, έπειτα από αποκατάσταση των ζημιών, ενώ αυτό στην Οδό Πολυτεχνείου στην Καρδίτσα είναι σε φάση επισκευής. “Ό,τι μπορούσαμε να διασώσουμε από προϊόντα, όπως μαναβικής, στα καταστήματα, που δεν θα λειτουργούσαν, δωρίστηκαν στις κοινωνικές δομές της Καρδίτσας. Επίσης, δώσαμε ποσότητα νερών”, αναφέρουν πηγές της αλυσίδας. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η αλυσίδα σκοπεύει να στηρίξει τους ανθρώπους της, που επλήγησαν από την κακοκαιρία. “Αυτή την περίοδο, γίνεται καταγραφή των ζημιών, που υπέστησαν σε προσωπικό επίπεδο, στις περιουσίες τους κλπ. Σκοπεύουμε να τους στηρίξουμε”, καταλήγουν οι ίδιες πηγές. 

Μασούτης

Εκτεταμένες υλικές ζημιές προκλήθηκαν και στο κατάστημα της Μασούτης στην Καρδίτσα. "Οι ζημιές εντοπίζονται τόσο στον εξωτερικό χώρο, όσο και στον εσωτερικό. Επίσης, μπήκαν πολλά νερά στο κατάστημα, ενώ κόπηκαν και οι τηλεπικοινωνίες. Απόρροια της κατάστασης αυτής είναι συνεργεία να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να παραδοθεί ξανά το κατάστημα στους πελάτες. Δίνουμε μάχη με το χρόνο για να αποκατασταθούν οι ζημιές, ωστόσο δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε θα ανοίξει το κατάστημα", σημειώνουν πηγές της εταιρείας.

Στέλλα Αυγουστάκη, Νικόλας Ταμπακόπουλος FnB Daily