Ο Γιάννης Μασούτης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης και Retail Μanager της Χρονιάς στα RetailBusinesss Awards 2016, είναι ο νέος πρόεδρος του ΕΒΕΘ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης), μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2017. Με αυτή την αφορμή μίλησε στο RetailBusiness για τους στόχους που έχει για τον νέο του ρόλο και, φυσικά, για την πορεία της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας σούπερ μάρκετ και την εικόνα της συνολικής αγοράς του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων.

Πώς έκλεισε το 2017 για τη Διαμαντής Μασούτης σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων και μεριδίου αγοράς;

Η εταιρεία το 2016 παρουσίασε αύξηση τζίρου 6,5%. Το 2017 ήταν αναμενόμενο ότι θα είναι μια δύσκολη χρονιά και κλείνει σε επίπεδα μείωσης περίπου -5%, κάτι που είχε αρχικά προβλεφθεί. Σε επίπεδο μεριδίων αγοράς, η εταιρεία διατηρεί τα μερίδια αγοράς της, τόσο πανελλαδικά όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, που αποτελεί το κύριο πεδίο δραστηριοποίησής της.

Γενικότερα, ποια είναι αυτήν τη στιγμή η εικόνα στη συνολική αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων; Τι προβλέπετε για τη νέα χρονιά;

Το λιανεμπόριο θα εξακολουθήσει να αλλάζει. Το εννεάμηνο έκλεισε με αύξηση 1%, ενώ συνολικά η χρονιά αναμένεται να «κλείσει» στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι.

Για τη νέα χρονιά αναμένεται σημαντική επιστροφή μερίδας καταναλωτών από τα μεμονωμένα καταστήματα τροφίμων στο οργανωμένο λιανεμπόριο, τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα αναμένεται ο ανταγωνισμός να γίνει ακόμη πιο έντονος και να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι προσφορές προς το καταναλωτικό κοινό. Φαίνεται ότι στη νέα χρονιά θα επιβιώσουν όσοι έχουν χαρτογραφήσει την αγορά και μιλούν διαφορετικά σε κάθε καταναλωτή και όχι μόνο μέσω των μαζικών προσφορών.

Σε τι ύψος θα κινηθεί και τι θα περιλαμβάνει το επενδυτικό σας πλάνο για το 2018;

Το επενδυτικό μας πλάνο για το 2018 θα κινηθεί περίπου στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.  Έχουμε προβλέψει 50 εκατ. ευρώ για προωθητικές ενέργειες, ενώ παράλληλα δρομολογούμε νέες επενδύσεις συνολικού ύψους πάνω από 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων καταστημάτων και ανακαινίσεις ήδη υπαρχόντων καταστημάτων με βάση το νέο περιβάλλον αγορών Μασούτη που έχουμε δημιουργήσει.

Υπάρχουν σκέψεις για ανάπτυξη του δικτύου σας είτε με τη δημιουργία νέων καταστημάτων είτε μέσω κάποιας εξαγοράς;

Στην παρούσα φάση μας ενδιαφέρει πρωτίστως να ενισχύσουμε τη θέση μας στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε και δευτερευόντως η είσοδος σε νέες περιοχές. Σήμερα, έχουμε μερίδιο 33% στη Βόρεια Ελλάδα και παρουσία γεωγραφικά έως τη Στερεά Ελλάδα και Εύβοια.

Παρακολουθώντας κανείς την πορεία εξέλιξης της εταιρείας μας, διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης προέρχεται από εξαγορές. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι στην παρούσα φάση σε κάποια περιοχή που να μην έχουμε δραστηριότητα που να ταιριάζει στη φιλοσοφία μας.

Πώς σχεδιάζετε να προχωρήσετε σε επίπεδο προσφορών και προωθητικών ενεργειών;

Το βασικότερο κριτήριο επιλογής των καταναλωτών τα χρόνια της κρίσης παραμένει αυτό της «τιμής-προσφοράς». Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καταναλωτή σήμερα είναι η χαμηλή δαπάνη και το κυνήγι προσφορών. Εξάλλου, οι προσφορές αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους λόγους πλέον για να επισκεφτούν ένα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές. Οι επισκέψεις γίνονται πλέον εβδομαδιαίως σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς προορισμούς. Οι εταιρείες που θα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν σε χαμηλές τιμές και να κάνουν ελκυστικές προσφορές θα συνεχίσουν να αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία μας, προκειμένου να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, όπως είπα πριν, σκοπεύει να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ σε προωθητικές ενέργειες.

Έχει ενταθεί κατά τη γνώμη σας ο ανταγωνισμός στην αγορά των σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα; Ποιες προκλήσεις έχει πια το τοπίο για τη Διαμαντής Μασούτης, που αποτελεί τον leader στην περιοχή;

Με την πίτα της αγοράς να αναδιανέμεται και να συρρικνώνεται, οι βασικοί παίκτες του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων δίνουν σκληρή μάχη για να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, είτε μέσω μείωσης του περιθωρίου κέρδους είτε μέσω αύξησης των προσφορών. Συνεπώς, ο ανταγωνισμός έχει γίνει εντονότερος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι κύριες προκλήσεις που καλείται η επιχείρησή μας να αντιμετωπίσει, είναι το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, ο εντονότερος ανταγωνισμός, η αύξηση του κόστους από την καθολική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών κάρτας ως μέσου πληρωμής, το ακριβό κόστος χρήματος στην Ελλάδα και οι αυξανόμενοι φόροι. Πιστεύουμε ότι η στρατηγική ανάπτυξης που εφαρμόσαμε όλα αυτά τα χρόνια, που χαρακτηρίζεται από σταθερά και μεθοδικά βήματα εξέλιξης, πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο και το συμφέρον του πελάτη, είναι η απάντηση στις προκλήσεις αυτές.

Έτσι θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε συνεχώς την πολύτιμη σχέση που έχουμε οικοδομήσει όλα αυτά τα χρόνια με τους ανθρώπους της εταιρείας μας, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό περιβάλλον εργασίας, θα συνεχίσουμε να προβλέπουμε και να ικανοποιούμε τις ανάγκες και επιθυμίες των πελατών μας, με επαγγελματισμό και ανθρώπινο πρόσωπο, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές ανταγωνιστικές τιμές, υψηλής ποιότητας προϊόντα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών με επίκεντρο πρωτίστως τον πελάτη και να αυξάνουμε την παραγωγικότητά μας, θα συνεχίσουμε να προωθούμε τα ελληνικά προϊόντα, να στηρίζουμε τους  Έλληνες παραγωγούς, ενισχύοντας έτσι την απασχόληση στην πατρίδα μας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θα συνεχίσουμε να κρατάμε ορθάνοιχτο το κανάλι επικοινωνίας με τους καταναλωτές, ώστε να ενημερωνόμαστε για τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στις καταναλωτικές συνήθειες και να φροντίζουμε την καθαρότητα της εικόνας της εταιρείας μας προς τον καταναλωτή και, τέλος, θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τις πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες μας, καλλιεργώντας και ενθαρρύνοντας ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στήριξης προς αυτούς, που θα λειτουργεί θετικά στην επίτευξη των στόχων και των δύο πλευρών, και πάντα προς το συμφέρον των καταναλωτών. 

Είστε ο νέος πρόεδρος του ΕΒΕΘ. Τι σας οδήγησε να διεκδικήσετε αυτόν το ρόλο και ποιοι είναι οι στόχοι σας από αυτήν τη νέα σας θέση;

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΘ μετέχω από τον Ιούνιο του 2006. Πρόκειται για ένα φορέα με πολύ σημαντική δράση. Βασικός μου στόχος, και πρόκληση ταυτόχρονα, είναι η αναβάθμιση αυτού του θεσμού της πόλης. Αξίζει να σταθεί κανείς στη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των μελών του ΕΒΕΘ στις πρόσφατες εκλογές, τη στιγμή μάλιστα που η τάση στα άλλα επιμελητήρια της πόλης και της χώρας, ως προς τη συμμετοχή, ήταν αρνητική. Η ισχυρότερη εντολή μάς δίνει μεν ισχυρότερη φωνή, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη.  Ένας στους δύο συμβούλους εκλέγεται για πρώτη φορά, ενώ μία στους τέσσερις είναι γυναίκα. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι έχει γίνει σημαντική ανανέωση στη διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Ποια είναι τα βασικά θέματα στην ατζέντα του ΕΒΕΘ και ποιες κινήσεις δρομολογείτε;

Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο της οικονομικής πορείας της χώρας. Μέσα σ’ αυτήν τη δυσμενή συγκυρία και με τη βοήθεια όλων των μελών του Δ.Σ., προτιθέμεθα να αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες, που θα αναβαθμίσουν τις προσφερόμενες προς τα μέλη μας υπηρεσίες, αλλά και θα προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Το ΕΒΕΘ, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, πρέπει να καταστεί ένας φορέας δημιουργικής διεκδίκησης τεκμηριωμένων θέσεων, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην Πολιτεία που αφορούν στα καθημερινά προβλήματα των επιχειρήσεων, όπως η ρευστότητα, η άρση των capital controls, η υπερφορολόγηση, η θέσπιση ακατάσχετου εταιρικού λογαριασμού κ.λπ. Παράλληλα, το ΕΒΕΘ είναι ένας φορέας υποστήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας των μελών του. Για το σκοπό αυτό το Επιμελητήριο παρέχει πληροφόρηση προς τα μέλη του, ενώ ταυτόχρονα διοργανώνει σεμινάρια συμπληρωματικής κατάρτισης και ενημερωτικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μελών μας, τόσο μέσα από σχετικές εκδηλώσεις όσο και μέσα από διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών και εκθέσεων, αλλά και δικτύωση των επιχειρήσεων μελών μας. Για το σκοπό αυτό, προτιθέμεθα να συνεργαστούμε στενότερα με άλλα ευρωπαϊκά επιμελητήρια και επιχειρηματικούς φορείς, αξιοποιώντας ήδη υπάρχοντα δίκτυα που δημιούργησε το ΕΒΕΘ στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ο Γιάννης Μασούτης

Δημήτρης Τσουκαλάς