Μεγάλη ημέρα η σημερινή για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλία και σε ολόκληρη τη χώρα.

Πανέτοιμος να υποδεχθεί το καταναλωτικό κοινό δηλώνει ο εμπορικός κόσμος, ο οποίος προετοιμάστηκε όσο καλύτερα μπορούσε τα τελευταία 24ώρα για την επανεκκίνηση της αγοράς και την ορθή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η ανυπομονησία για την πρώτη μέρα λειτουργίας, ύστερα από δυο και πλέον μήνες κλειστών καταστημάτων είναι μεγάλη και όλοι περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία την αντίδραση των καταναλωτών. «Περιμένουμε να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε και γενικώς πως θα εξελιχθεί η εμπορική κίνηση των πρώτων ημέρων, η οποία είναι βαρόμετρο για την πορεία της κατανάλωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας της αγοράς.

Πολλοί χαρακτηρίζουν ζωτικής σημασίας την αναθέρμανση της ζήτησης σε ικανοποιητικά επίπεδα, προκειμένου να διαθέσουν το απόθεμα εμπορευμάτων που συσσώρευσαν το προηγούμενο διάστημα και να βάλουν χρήματα στα ταμεία μετά από πολύ καιρό. «Εάν δεν διαθέσουν το απόθεμα προϊόντων που έχουν στις αποθήκες», υπογραμμίζουν, «δεν θα έχουν ρευστότητα να προμηθευτούν εμπορεύματα για τη νέα σεζόν… και να συνεχίσουν να λειτουργούν».

Η αίσθηση πάντως που κυριαρχεί είναι πως θα υπάρχει αυξημένη προσέλευση, δεδομένων των «γενναίων» προσφορών έως και 70% που διαφημίζουν ήδη πολλοί έμποροι (εξάλλου διανύουμε την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων) και της ανάγκης αρκετών καταναλωτών να επισκεφθούν τα καταστήματα για την πραγματοποίηση των αγορών τους. Είναι ενδεικτικό πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων σκοπεύει να «ανεβάσει ρολά» από πολύ νωρίς, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δόθηκε για προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων από τις 7 το πρωί.

Ανάμεσα στις γνωστές αλυσίδες που θα ξεκινήσουν νωρίτερα είναι η Jumbo, η οποία θα ανοίξει τις πύλες των καταστημάτων της στις 8:00 όπως και η Leroy Merlin στη Λάρισα.

Πέρα από την αντιμετώπιση του «πρώτου κύματος», το οποίο αναμένεται αυξημένο η επέκταση του ωραρίου γίνεται και για την αποφυγή του συνωστισμού. Ο εμπορικός κόσμος, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του λιανεμπορίου έχει αντιληφθεί πως η ορθή τήρηση των μέτρων προστασίας είναι το «κλειδί» για την αποτροπή εντός τρίτου lockdown, το οποίο θα είχε οδυνηρές συνέπειες για όλους.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr