Την ανάγκη επιστροφής στην κανονικότητα, γεγονός που σημαίνει επανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με παραγωγική επανάσταση, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στο «3ο Συνέδριο για την Ανάπτυξη» που διοργάνωσε ο «Όμιλος Καρεκλίδη» με την υποστήριξη της 24 MEDIA. Μια τέτοια προοπτική, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των θέσεων εργασίας και παράλληλα στην αύξηση του εθνικού πλούτου. Απαιτείται, όμως, ένα ελληνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

«Μετά από επτά χρόνια λιτότητας και ύφεσης, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη θέση στον παγκόσμιο δείκτη μιζέριας», τόνισε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν οι πολιτικές αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας. Άφησε, μάλιστα, αιχμές εναντίον των Θεσμών, θέτοντας το ερώτημα «Ποιος αξιολογεί τους αξιολογητές».

Περιγράφοντας τους βασικούς άξονες της ανάπτυξης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ανάπτυξη για εμάς σημαίνει μηδενική φτώχεια και πείνα, καλή υγεία και ευημερία, ποιοτική εκπαίδευση, ισότητα των φύλων, καθαρό νερό και αποχέτευση, φθηνή ενέργεια, αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη, βιομηχανία-καινοτομία και υποδομές, λιγότερες ανισότητες, βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, δράσεις για το κλίμα, ζωή και νερό, ειρήνη, δικαιοσύνη, ισχυροί θεσμοί και συνεργασία για όλους τους παραπάνω στόχους».

Απαραίτητες προϋποθέσεις

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο, τόνισε πως είναι φτωχός και αργός, αφού 61 επενδύσεις στη Θεσσαλία, ύψους 70 εκατ. ευρώ, αναμένουν εδώ κι ένα χρόνο περίπου να αξιολογηθούν.

Για την ενδυνάμωση των επενδύσεων, τόνισε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η πάταξη της γραφειοκρατίας, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών συντελεστών, η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, η ενίσχυση της ρευστότητας από τις Τράπεζες και ο περιορισμός της πολυνομίας.

«Η Ελλάδα πρέπει να μετατραπεί σε έναν φορολογικό παράδεισο των Βαλκανίων. Όποιος δεν τόλμησε, δεν πέτυχε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στη Μαγνησία

Στη Θεσσαλία και στη Μαγνησία ειδικότερα, βρίσκονται σε εξέλιξη όπως είπε, πολλά και σημαντικά έργα, με μεγαλύτερο το περιβαλλοντικό έργο της Κάρλας, προϋπολογισμού άνω των 300 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από τα αρμόδια υπουργεία. Στο σημείο αυτό, απευθυνόμενος προς την Υφυπουργό Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, ο Κ. Αγοραστός σημείωσε ότι απαιτούνται άλλα 35 εκ. για παρεμβάσεις μεταφοράς του νερού με σκοπό την άρδευση.

Πέραν των έργων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υλοποιούνται στη Μαγνησία έργα συντήρησης άνω των 20 εκ. ευρώ, αλλά δεν φτάνει η χρηματοδότηση, όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός. Ο ίδιος, τόνισε ότι θα πρέπει να ενταχθεί στο ΠΔΕ το έργο της παράκαμψης, ένα έργο ουσίας, όπως, είπε, διότι το Πήλιο κινδυνεύει να καταρρεύσει από τον κυκλοφοριακό φόρτο.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές, είπε ότι από το 2.000 η Θεσσαλία διαθέτει τους καλύτερους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες, καθώς εξάγει περισσότερα απ’ όσα εισάγει και προσφέρει έτσι στην εθνική οικονομία.

Καταλήγοντας ο κ. Αγοραστός σημείωσε πως θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να επικαιροποιήσουν τα συστήματα σκέψης τους, εξετάζοντας την πραγματικότητα που περιβάλλει τη χώρα, ώστε να δώσουν συγκεκριμένες και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα.