Στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής του πέμπτου κύκλου, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να λήγει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στο  MEGA, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση, αλλά μόνο αν προκύψει σημαντικός αριθμός δυνητικών δικαιούχων οι οποίοι δεν έχουν κάνει αίτηση. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, από την επιστρεπτέα 5 αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 211.000 αιτήσεις.

Το ποσό που θα διατεθεί υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων στα τέλη του μήνα μετά σχετικό έλεγχο που θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σημειώνεται ότι όπως και στην προηγούμενη επιστρεπτέα, το 50% θα είναι επιχορήγηση, ενώ ως ελάχιστο ποσό έχουν οριστεί  τα 1.000 ευρώ που δεν συμψηφίζονται με τα ποσά που τυχόν έχει λάβει μία επιχείρηση στον τέταρτο κύκλο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δικαιούχους θα λάβει κατ’ ελάχιστον 1.000 ευρώ.

Στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρίστηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση. 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μετά τον 5ο κύκλο θα ξεκινήσει τον Μάρτιο ο 6ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής. «Ανεξάρτητα από το αν αποκατασταθεί εν μέρει ή στο σύνολό της η λειτουργία της αγοράς, η κυβέρνηση θα είναι παρούσα για να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί εκ νέου η προκαταβολή φόρου άφησε ο υπουργός Οικονομικών. Οπως και πέρυσι, το θέμα θα εξεταστεί κοντά στον χρόνο υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος, δηλαδή στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι: «Εχουμε συνέχεια κατά νου τη διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι ένα από τα βασικά εργαλεία ενίσχυσης των επιχειρήσεων το έτος που πέρασε ήταν η μείωση ή ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου, που πρόσφερε ρευστότητα ύψους 1,5 δισ. Το μέτρο αυτό εξετάζεται να επαναληφθεί αν η αγορά παραμένει υπό πίεση, δηλαδή αν δεν έχει κλείσει η υγειονομική παρένθεση εντός του πρώτου τριμήνου του έτους και εφόσον από την εξέταση των ισολογισμών των επιχειρήσεων διαπιστωθεί η κατάρρευσή τους το 2020.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, το κόστος για το 2021 εξαιτίας της δραματικής κατάστασης των επιχειρήσεων θα είναι μικρό για τον προϋπολογισμό, καθώς έχουν ήδη εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων. Συγκεκριμένα, η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων θα οδηγήσει στις περισσότερες περιπτώσεις σε ελάχιστο φόρο, ο οποίος θα καλυφθεί από τη μειωμένη προκαταβολή φόρου που καταβλήθηκε το προηγούμενο έτος.

kathimerini.gr