Μια προσπάθεια να κλείσουν τα μεγάλα πολιτικά μέτωπα εντός της ημέρας ή αύριο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο μεγάλος απογευματινός γύρος ξεκίνησε λίγο πριν από τις 6 μ.μ.

Ωστόσο, η πραγματική δυναμική της διαπραγμάτευσης αναμένεται να φανεί ενδεχομένως αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς οι δύο πλευρές θα ανοίγουν τα χαρτιά τους για κάθε ανοικτό μέτωπο, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στις εσωτερικές συσκέψεις προετοιμασίας που προηγήθηκαν το μεσημέρι. Κυβερνητική πηγή, πάντως, προέβη στην εκτίμηση  ότι το πιθανότερο είναι οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και αύριο.

Τα μέτωπα

Τα μεγάλα πολιτικά μέτωπα περιλαμβάνουν τις περικοπές των συντάξεων του 2019, τις παρεμβάσεις στο εργασιακό, τις διαφορές με το ΔΝΤ στον υπολογισμό των πλεονασμάτων, τα μέτωπα που παραμένουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά και τα ανοικτά θέματα στο πεδίο του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και στις εξαιρέσεις ΔΕΚΟ, όπως η ΕΑΒ, από την ένταξή τους σε αυτό.

Συγκλίσεις καταγράφονται στις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ,  στα θέματα παιδείας, υγείας, αλλά και στο πακέτο της μείωσης του αφορολογήτου και των αντιμέτρων.

Έκλεισαν τα ΜΗΣΥΦΑ, κοντά στις Κυριακές

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές βρίσκεται μια πρόταση συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, στην οποία έχει αναφερθεί το Capital.gr. Ο λόγος για τη λειτουργία των καταστημάτων κάποιες Κυριακές ανά έτος, περισσότερες όμως από ό,τι σήμερα.

Μετά τις πρωινές συναντήσεις που είχαν αντικείμενο τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και τα "αγκάθια" των Κυριακών και των ΜΗΣΥΦΑ, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές πάει καλά και πλέον παραπέμπεται σε τεχνικό επίπεδο. Εξήγησε ότι η συζήτηση αφορά σε ποιες περιοχές θα παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα (καθώς θα ορίζονται ως τουριστικές), αλλά  και στο χρονικό εύρος που θα συνδέεται με την τουριστική περίοδο. 

Η πηγή ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται η επιμήκυνση του χρόνου από 4 σε 5 μήνες (να φτάνει από μέσα Μαΐου ως μέσα Οκτωβρίου, ως τυπική διάρκεια τουριστικής περιόδου για τον ορισμό του ανοίγματος τις Κυριακές χωρίς αυτό να συνεπάγεται αλλαγή της επίσημης τουριστικής περιόδου). Απέρριψε το ενδεχόμενο να ανοίγουν όλα τα καταστήματα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Αναφορικά με τον ορισμό των τουριστικών περιοχών, επισήμανε ότι συζητείται το πώς θα διαχωρίζονται οι περιοχές σε τουριστικές και μη, για παράδειγμα ανέφερε τα παραλιακά μέρη ή μεγάλα τουριστικά κέντρα όπως το κέντρο της Αθήνας που θα διαχωρίζονται από άλλες περιοχές (έφερε ως παράδειγμα τη Νέα Σμύρνη).

Για το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την πώλησή τους εκτός φαρμακείων, η ίδια πηγή έκανε σαφές ότι έχει κλείσει.

Ζυμώσεις

Μετά τα πρωινά ραντεβού, που ξεκίνησαν στις 10:30 π.μ., η ελληνική αποστολή υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, παρουσία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και άλλων κυβερνητικών στελεχών, διενήργησε σύσκεψη προετοιμασίας για τον μεγάλο γύρο των διαπραγματεύσεων επί όλων των μεγάλων πολιτικών θεμάτων. 

Ανάλογη σύσκεψη προετοιμασίας διεξήγαγε και η πλευρά των Θεσμών. Μεσολάβησε και διάλειμμα των εργασιών.

Προαναγγελία υπερδιαπραγμάτευσης

Ο χθεσινός εξάωρος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε στη μία το πρωί. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας περιέγραψε αμέσως μετά τον μαραθώνιο που σχεδιάζεται για σήμερα.

Η ίδια πηγή ανέφερε, ακόμη, ότι στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα έκλεισαν χθες μια σειρά από ζητήματα, ωστόσο ένα θέμα παρέμεινε ανοιχτό προς πολιτική διευθέτηση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο είναι.  

Πάντως, το μεσημέρι του Σαββάτου μετείχε στις διαβουλεύσεις, για δεύτερη συνεχή ημέρα, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με τραπεζικές πηγές να έχουν προαναγγείλει ότι αναμενόταν η κατάθεση της ελληνικής πρότασης αναφορικά με την κάλυψη στελεχών του Δημοσίου και του τραπεζικού τομέα που μετέχουν σε αναδιαρθρώσεις δανείων. 

Χθες, σε συνάντηση που έγινε παρουσία του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, συζητήθηκαν θέματα του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το επενδυτικό αντίμετρο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων αφορά στην αύξηση των κονδυλίων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) από τα 6,75 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. 

Αυτό που η ελληνική πλευρά ζητά είναι να εξαιρεθούν από το παραπάνω όριο στοχευμένες δράσεις υλοποίησης επενδύσεων που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση. Αν αυτό γίνει δεκτό, το ΠΔΕ θα αυξηθεί στα 7,1 -7,2 δισ. ευρώ.

Δήμητρα Καδδά (Capital,gr)