Σύμφωνα με ανακοίνωση της FIFA, το συνολικό ποσό που θα λάβουν οι εθνικές ομάδες στο επερχόμενο μουντιάλ θα φτάσει τα 400 εκ. δολάρια (328 εκ. ευρώ), αυξημένο κατά 12% σε σχέση με το μουντιάλ του 2014. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας, Gianni Infantino τόνισε ότι, η αύξηση αυτή αποτυπώνει την υγιή οικονομική κατάσταση του οργανισμού. Άλλωστε η FIFA είχε εξαγγείλει ότι τα χρηματικά έπαθλα θα μεγαλώνουν προοδευτικά, σε συνάρτηση με τα κέρδη της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Οπότε, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μουντιάλ κρατάει καλά…

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό που συνοδεύει φέτος τον τίτλο είναι 38 εκ. δολάρια ενώ το 2014 ήταν 35. Μια αύξηση 3 εκατομμυρίων, την οποία θα λάβει και η ομάδα που θα κατακτήσει τη 2η θέση και το έπαθλο των 28 εκ. δολαρίων. 

Το μίνιμουμ έπαθλο για τη συμμετοχή στη διοργάνωση είναι 8 εκ. δολάρια, ενώ το ποσό για την προετοιμασία καθεμίας από τις 32 ομάδες που προκρίθηκαν είναι 1,5 εκ. δολάρια-  αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2014! Τα χρηματικά έπαθλα εκτοξεύονται, όπως και η αίγλη της διοργάνωσης.

Θα ήταν λοιπόν, μεγάλη οικονομική ώθηση μια πρόκριση στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός του κόσμου. Η Ελλάδα ξεκίνησε δυναμικά την πορεία της στους προκριματικούς, με τρεις νίκες, επί Γιβραλτάρ, Κύπρου και Εσθονίας, όμως στη συνέχεια ήρθαν τα κρίσιμα ματς με την Κροατία και η καθοριστική ήττα με 4-1. Αποτέλεσμα που ήταν πολύ δύσκολο να ανατραπεί στον δεύτερο αγώνα, που έληξε τελικά με ισοπαλία. 

Κάπου εκεί έληξε και η πορεία της Εθνικής προς τη Ρωσία. Πορεία βέβαια, που θα γινόταν δυσκολότερη αν τελικά βρισκόταν ανάμεσα στις 32 καλύτερες εθνικές ομάδες του κόσμου.  Τρεις φορές συνολικά έχει καταφέρει η Ελλάδα να προκριθεί στη διοργάνωση και μία τέταρτη θα αποτελούσε τεράστια επιτυχία. Για το προσεχές μουντιάλ, Γερμανία και Βραζιλία θεωρούνται τα απόλυτα φαβορί για τον τίτλο. Η Γερμανία, τελευταία κάτοχος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έχει μπει στα τερέν πολύ δυναμικά και φέτος, περνώντας αήττητη και με πολλά γκολ από την προκριματική φάση. Με τέσσερα παγκόσμια πρωταθλήματα στο ιστορικό της, πάει γερά για το πέμπτο. Αν το καταφέρει, θα φτάσει τη «βασίλισσα» Βραζιλία, που κατέχει αυτή τη στιγμή τα περισσότερα. Η Βραζιλία πηγαίνει κι αυτή στη Ρωσία αήττητη, έχοντας δώσει 18 αγώνες με 9 χώρες της ηπείρου της. Αποφασισμένη να διατηρήσει το όνομα της συνώνυμο του μουντιάλ, αποτελεί κορυφαία ομάδα και το αποδεικνύει χρόνο με το χρόνο.

Πίσω στην ελληνική πραγματικότητα, ο αποκλεισμός από το μουντιάλ δε φαίνεται να επηρέασε την απόφαση για την τεχνική ηγεσία της ομάδας, καθώς ο Μίκαελ Σκίμπε θα παραμείνει άλλα 2 χρόνια στο τιμόνι της Εθνικής. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έγιναν πολλά λάθη από την ομάδα, αλλά ότι έπαιξε ισάξια με τους αντιπάλους της. Είναι αλήθεια ότι μετά τον ερχομό του Γερμανού, η ομάδα δείχνει πιο συγκροτημένη και έχει ανεβασμένο ηθικό. Η απόφαση για την παραμονή του, βασίστηκε σε αυτά ακριβώς τα επιτεύγματα και έτσι του δόθηκε ακόμα μία ευκαιρία. Ο Σκίμπε έχει πλέον το βλέμμα στραμμένο στο Euro, θέλοντας την πρόκριση καθώς και την πρώτη θέση στο γκρουπ του UEFA Nations League. 

Από ότι φαίνεται ο Γερμανός προπονητής δεν το βάζει κάτω και θα επιδιώξει διεθνείς διακρίσεις για την Εθνική!

Φωτογραφία από: https://unsplash.com/photos/r-xKieMqL34