H υπεραπόδοση των εσόδων συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, η υπέρβαση έναντι του στόχου αφορά έσοδα που θα αποδοθούν στον προϋπολογισμό του 2023, ενώ κατά ένα μικρό μέρος αφορούν και το τρέχον έτος.

Ετσι η κυβέρνηση, διά στόματος υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, διακηρύσσει –προς το παρόν τουλάχιστον– ότι θα επιμείνει στη νοικοκυρεμένη διαχείριση, γιατί αν χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα θα χαθεί ο λογαριασμός (Real FM) και ότι εφαρμόζοντας μια πολιτική παροχών «μπορεί να υπάρξει ευχαρίστηση στην αρχή, αλλά ύστερα όσοι πουν “Ωσαννά” θα λένε “σταύρωσον αυτόν”» (Open).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 5,654 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 461 εκατ. ευρώ ή 8,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024.

Η υπερεκτέλεση αυτή, σημειώνεται, εκτιμάται ότι προέρχεται τόσο από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος του προηγουμένου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ κ.λπ.). Η καθαρή υπέρβαση, αφαιρουμένων των επιστροφών, ήταν 399 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεόνασμα ύψους 2,122 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,118 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2,773 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023. Η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους.

Ενδεικτικά, ποσά ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορούν έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία εισπράχθηκαν ετεροχρονισμένα, καθώς και 205 εκατ. ευρώ που αφορούν ετεροχρονισμό πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους, ενώ η διαφορά στις καθαρές εισπράξεις φόρων ύψους 399 εκατ. ευρώ προσμετράται σχεδόν στο σύνολό της στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023, επομένως το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει σημαντικά από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους».

Μειωμένες κατά 403 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου ήταν οι πληρωμές του τακτικού προϋπολογισμού, λόγω ετεροχρονισμού των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 205 εκατ. ευρώ.

Ειρήνη Χρυσολωρά, Καθημερινή