"Ανάσες" σε μικρές επιχειρήσεις με επιδοτήσεις συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, θα προσφέρει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενεργοποιώντας το σχετικό πρόγραμμα, που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα και θα εφαρμοσθεί συνολικά σε 12 περιφέρειες της χώρας.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν πάρει φωτιά τα λογιστικά γραφεία, ξεσκονίζοντας τα στοιχεία των πελατών τους, καθώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο δεδομένου ότι τα λεφτά θα χορηγηθούν υπό τη μορφή επιχορήγησης και δεν επιστρέφονται.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι: • Πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα €2 εκατ. • Μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα €10 εκατ.

Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα €5 χιλ. και μέγιστο τα €50 χιλ.. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα: • των αγορών εμπορευμάτων χρήσης • των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης • του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών • του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση • του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους • διάφορα λειτουργικά έξοδα.

Δηλώσεις Αγοραστού

«Σχεδιάζουμε μια καλύτερη κοινωνία, με βάση τις αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης. Μια κοινωνία όπου άνθρωποι με διαφορετικές αντιλήψεις και στόχους μπορούν να συνυπάρξουν, να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν κοινωνικά και ατομικά αγαθά. Η συνεργασία αυτή πρέπει να διέπεται από κανόνες που στηρίζονται σε μια ευρύτερη ανεκτική συναίνεση» είχε δηλώσει με την ανακοίνωση του προγράμματος ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Μέσω της νέας δράσης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, ενισχύουμε το κεφάλαιο κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα από το κεντρικό κράτος. Στηρίζουμε με ενεργητικές πολιτικές, με έργα και όχι λόγια, με πράξεις και όχι θεωρία την κοινωνία και την οικονομία, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020: επενδύει 55,4 εκατ. ευρώ σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, ενισχύει με 18 εκατ. ευρώ την ίδρυση και λειτουργία τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στηρίζει με 15 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσσαλικών μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής τραπεζικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr