Ο αριθμός των "λουκέτων" στην αγορά συνεχίζεται αμείωτος καθώς και στο α΄ φετινό εξάμηνο άλλες 439 επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αποτυπώνοντας με τον πιο αδυσώπητο τρόπο τη ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί στον κλάδο των μικρομεσαίων…

 Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Λάρισας, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνουν πως για κάθε μία επιχείρηση που συστήνεται στον ν. Λάρισας, περισσότερες από δύο κλείνουν, καθώς από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο άνοιξαν 354 επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα 439 εγκατέλειψαν τον επιχειρηματικό στίβο. Την ίδια στιγμή η συμβολή των ανωνύμων εταιριών στο οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου, οι οποίες κυρίως ενισχύουν την απασχόληση, περιορίζεται σημαντικά, καθώς άλλες τρεις Α.Ε. "έσβησαν" από τον επιχειρηματικό χάρτη, ενώ το ισοζύγιο συστάσεων «καταλαμβάνεται» από μικροεπιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν μπορούν να φέρουν το βάρος της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.

Δυστυχώς για ένα ακόμη εξάμηνο η αρνητική σχέση ανάμεσα στις εγγραφές και τις διαγραφές στο τμήμα μητρώου του Επιμελητηρίου Λάρισας, δείχνει πως η πτωτική τροχιά του επιχειρείν στον νομό δεν ανακόπτεται, τουναντίον είναι επιταχυνόμενη καθώς τα "λουκέτα" σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα είναι περισσότερα κατά 123 και σε ποσοστό αυξημένα κατά 40% περίπου! Σημειώνεται μάλιστα πως στις διαγραφές δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό καθεστώς λύσης ή εκκαθάρισης, οι οποίες υπέβαλαν μεν αίτηση διαγραφής αλλά η διαγραφή τους από το Μητρώο δεν έχει πραγματοποιηθεί επειδή δεν έχουν προσκομίσει τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Σε κάθε περίπτωση η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls, η έλλειψη ρευστότητας, η αύξηση της φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών και η υπερχρέωση είναι οι αιτίες που έχουν δημιουργήσει ένα θανατηφόρο κοκτέιλ για την τοπική επιχειρηματικότητα, έχοντας ενσωματώσει όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά της κρίσης. 

Σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτουμε, ο κλάδος του εμπορίου δείχνει να εξελίσσεται σε αδύναμο κρίκο της επιχειρηματικότητας, καθώς μέχρι στιγμής άνοιξαν 87 επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα 185 έσβησαν από τον "χάρτη" του τοπικού λιανεμπορίου με την αναλογία εγγραφών/διαγραφών να είναι 1 προς 2. Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα στον κλάδο των υπηρεσιών, όπου οι συστάσεις υπερτερούν των διαγραφών ενώ στον κλάδο της μεταποίησης επικρατεί μια σχετική ισορροπία.

Σε κάθε περίπτωση τα νεότερα στοιχεία, τα οποία αντλήσαμε από το τμήμα μητρώου, του επιχειρηματικού φορέα του νομού, δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό όχι μόνο γιατί χάνονται τα ψήγματα αισιοδοξίας που είχαν δημιουργηθεί το 2016, καθώς ήταν η μόνη χρονιά σε μια εφιαλτική 9ετία που έκλεισε με θετικό πρόσημο, αλλά και του α΄ τριμήνου που μετά από χρόνια εμφανίστηκε με θετικό ισοζύγιο, αλλά γιατί αποδεικνύουν την αδυναμία ανάσχεσης της πτωτικής πορείας και πως τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην τοπική αγορά, δύσκολα μπορούν να ανατραπούν …

 Άλλωστε τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε προσφάτως η Ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών του νομού Λάρισας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας, τουναντίον αντανακλούν το αίσθημα αβεβαιότητας που βιώνουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θυμίζουμε πως η έρευνα έδειξε πως 8 στις 10 επιχειρήσεις είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά μέσο όρο 10% έως 30% ενώ ένας αριθμός επιχειρήσεων δήλωσαν πως είχε μείωση πωλήσεων άνω του 50%. Με οκτώ στους δέκα μάλιστα να θεωρούν απίθανη τη βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης στο προσεχές διάστημα γίνεται κατανοητό πως μέλημά τους δεν είναι το επιχειρηματικό κέρδος, αλλά η επιβίωσή τους. Γιατί αντιλαμβάνονται πως αν πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν αναστραφεί αργά ή γρήγορα, θα έρθει και η δική τους σειρά…

Δυναμικές παρεμβάσεις

Τι χρειάζεται να αντιστραφεί το κλίμα και να μπει η αγορά σε μια κανονικότητα; Όλοι οι επαγγελματικοί φορείς, ζητούν δυναμικές παρεμβάσεις, σε όλα τα επίπεδα, άμεσες και στοχευμένες.

 "Η μείωση των φορολογικών συντελεστών που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα αλλά και θα αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, όπως όλες οι μελέτες αποδεικνύουν, είναι ένα μεγάλο ζητούμενο", σημειώνει στην "Ε" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημήτρης Αδάμ, προσθέτοντας πως "όσο πιο δίκαιο θεωρείται το φορολογικό σύστημα, τόσο αντίστοιχα αυξάνονται τα δημόσια έσοδα. Η φορολογική πολιτική είναι αναπτυξιακό εργαλείο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Χρειάζεται να καλλιεργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας στην επιχειρηματική κοινότητα άλλα και στην κοινωνία γενικά και για να γίνει αυτό πρέπει να αντικατασταθούν τα υφεσιακά φαινόμενα, με μέτρα που θα ενισχύουν τις επιχειρήσεις με αναπτυξιακά κίνητρα. Χρειάζεται να οριστικοποιηθεί η σταθερότητα του εισοδήματος των μεσαίων καταναλωτών με μείωση άμεσων και έμμεσων φόρων και να επικρατήσει σταθεροποίηση των συντάξεων που ως αποτέλεσμα η καταναλωτική δαπάνη που θα προκύψει θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας.

Πρέπει να δημιουργηθεί φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων αλλά πρέπει και οι επιχειρήσεις να καινοτομήσουν. Να αντλήσουν τις ευκαιρίες από τα προϊόντα της γνώσης, να διαγνώσουν τις αδυναμίες τους και να υλοποιήσουν προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας στην παραγωγή για μείωση του κόστους και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Συμπερασματικά, για να έλθει η ανάπτυξη, η αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, το σταθερό οικονομικό και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον αποτελούν μονόδρομο".ΣΤΗΡΙΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 

" Η μείωση της κερδοφορίας των τελευταίων ετών, η ανάλωση των κεφαλαίων και η απουσία του τραπεζικού συστήματος έχουν "αδυνατίσει" τις επιχειρήσεις και δεν θα δυναμώσουν αν δεν αποκατασταθούν συνθήκες παροχής ρευστότητας από τη φυσική πηγή που είναι το τραπεζικό σύστημα, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών του νομού Δημήτρης Παληογιάννης. 

"Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι πως η χώρα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια και φόρους, πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα". Το όραμα της "δίκαιης" ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά". 

Έχουμε κατ’ επανάληψη αναδείξει την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός πάγιου, απλού φορολογικού συστήματος τόσο με τη φορολογία εισοδήματος όσο και με τους έμμεσους φόρους, της επαναφοράς του αφορολογήτου αποθεματικού για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις από τα ίδια κεφάλαια. Χρειαζόμαστε ένα ελκυστικό φορολογικό καθεστώς για τους νέους επιχειρηματίες, την κατάργηση των κατασχέσεων της επαγγελματικής στέγης και οπωσδήποτε την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων".

Γιώργος Νούλης (Ελευθερία)