Aντιμέτωπες με τον κίνδυνο της χρεοκοπίας είναι σχεδόν μία στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις που έχει μεγάλα χρέη σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το διπλό εφιαλτικό σενάριο για 200 χιλιάδες «κόκκινες» εταιρείες προκύπτει από τη δραματική καθυστέρηση στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Πλήθος επιχειρηματιών αλλά και τραπεζιτών εκφράζουν τους φόβους τους αφού εκτιμούν ότι οι προβληματικές εταιρείες δεν θα αντέξουν μέχρι να εφαρμοστεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στα τέλη του μήνα και θα χρειαστούν 3 μήνες προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ημερησίας.

Θα αντέξουν;

Χιλιάδες εταιρείες εκτιμούν ότι δεν θα αντέξουν χωρίς ρύθμιση των οφειλών τους και θα οδηγηθούν σε αναστολή των δραστηριοτήτων τους. Πρόκειται για επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από μικρές που χρωστούν 50 ή 100 χιλιάδες μέχρι μεγάλους ομίλους με χρέη εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ωστόσο ξένα funds, κερδοσκοπικά και μη, αναθάρρησαν και άρχισαν να κάνουν... κύκλους πάνω από την Ελλάδα. Συναντούν ξανά τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς, αναλύουν τα στοιχεία των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων κι έχουν βάλει στο μικροσκόπιο καλές εταιρείες που κρίνουν ότι είναι βιώσιμες και μπορούν να τους αποφέρουν κέρδος.

Οι τραπεζίτες θέλουν να προχωρήσουν οι ρυθμίσεις δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων ή ακόμη και «κούρεμα», πιστεύοντας ότι θα εισπράξουν περισσότερα απ’ ό,τι με το να πουλήσουν πακέτα δανείων σε χαμηλές τιμές.

Να αναφερθεί πως σύμφωνα με τις τράπεζες, βιώσιμο θεωρείται το 50% των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, περί τις 400 χιλ. εταιρείες μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ο οποίος είναι μεν μια αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ωστόσο, αυτή την ώρα εμφανίζεται δύσκαμπτος και εκφράζονται φόβοι για μεγάλες καθυστερήσεις.

Αυτές οι καθυστερήσεις ξαναφέρνουν πιο κοντά τον εφιάλτη του λουκέτου. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να πάνε σε πωλήσεις δανείων σε funds αφού αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις με τους «κόκκινους» επιχειρηματίες έχουν παγώσει.