Την αναγκαιότητα για ριζικές μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κεντρικό κράτος, επισήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στην ομιλία του στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στα Γιάννενα.

«Η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, είναι στην ουσία μια αναμέτρηση του κεντρικού κράτους με τον κακό εαυτό του, τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του. Είναι μια αναμέτρηση με την κεντρική γραφειοκρατία και τις ανασφάλειές της. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση και τους παριστάμενους αρμόδιους υπουργούς, είναι ένα: τολμήστε», προέτρεψε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και σημείωσε με έμφαση:

«Τολμήστε να προχωρήσετε στη μετεξέλιξη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε περιφερειακή διακυβέρνηση, που σημαίνει Περιφέρειες με περισσότερες αρμοδιότητες, το απαραίτητο προσωπικό και τους απαιτούμενους πόρους να τις ασκήσουν, καθώς και με κανονιστική αρμοδιότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να νομοθετούν για τα τοπικά ζητήματα και ιδίως όσα αφορούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Τολμήστε να καταργήσετε το μακρύ χέρι του κράτους, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις που όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτε, αλλά συνεπάγονται πρόσθετο κόστος στον Προϋπολογισμό και επιπλέον μη χρειαζούμενη, γραφειοκρατία". 

Παίρνοντας αφορμή από το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου («Αλλάζουμε το κράτος»), ο κ. Αγοραστός τόνισε: «Για να παραφράσω το σύνθημα του συνεδρίου σας, πρέπει να αλλάξουμε συθέμελα το κράτος, να φέρουμε τα πάνω κάτω. 

Το κεντρικό κράτος ήταν και παραμένει σε μεγάλο βαθμό αθηνοκεντρικό, γραφειοκρατικό, πολλές φορές πελατειακό, και κυρίως δυσκίνητο, ενίοτε δε και ακίνητο ή άκαμπτο. Το κεντρικό κράτος παραμένει ένα κράτος απαγορεύσεων, ένα κράτος που ορθώνει εμπόδια, που βρίσκει προβλήματα ακόμη κι εκεί που προωθούνται λύσεις, που θέτει υποχρεώσεις χωρίς να σέβεται δικαιώματα». 

Στην ομιλία του ο κ. Κ. Αγοραστός σχολίασε και την πρόθεση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση τονίζοντας: «Ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ έχω τη θεσμική υποχρέωση να επισημάνω το εκρηκτικό μείγμα κινδύνων που εγκυμονεί η απλή αναλογική: ακυβερνησία, αποσχιστικά ρεύματα, δημιουργία εύθραυστων πλειοψηφιών και φαινόμενα συναλλαγής. Ακόμη και υπηρεσίες που σήμερα η κοινωνία θεωρεί αυτονόητο ότι τις παρέχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα τεθούν εν αμφιβόλω…

'Αλλωστε, δεν χρειάζεται να γίνουμε μετά Χριστόν προφήτες. Αρκεί να δούμε τι συμβαίνει σήμερα σε δήμους, στους οποίους η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ