Τέτοιο «δώρο» στην εορτή του δεν μπορούσε ποτέ να το φανταστεί ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου που βρέθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στη Λάρισα. 

Οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν και οι καλύτερες τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο Τρικαλινός αιρετός ήταν πεπεισμένος ότι ο Αγοραστός «κάνει παιχνίδι» στην κατανομή των έργων υπέρ της Ανατολικής Θεσσαλίας και ειδικότερα για τους δήμους Λάρισας και Βόλου.

Οι αφορμές αρκετές αλλά η μεγαλύτερη δόθηκε με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τις στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, τα οποία ο Αγοραστός πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς οι Δυτικοθεσσαλοί να πάρουν χαμπάρι. Σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου δικαίωμα στην κατανομή των συγκεκριμένων έργων έχουν μόνο οι πόλεις που διαθέτουν πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους. Με τον τρόπο αυτό Λάρισα και Βόλος πήραν από 15 εκ. ευρώ ενώ τα Τρίκαλα με την Καρδίτσα από ένα κουλούρι.

Όταν από την άλλη μεριά της Θεσσαλίας συνειδητοποίησαν τι παίχτηκε άρχισαν τις διαμαρτυρίες με πρώτο τον πρώην δήμαρχο και βουλευτή Τρικάλων Μιχάλη Ταμήλο να κάνει δημόσια φασαρία παροτρύνοντας τους Παπαστεργίου και Αλεξάκο (δήμαρχος Καρδίτσας) να ξεκινήσουν «αντάρτικο» κατά της περιφέρειας μέχρι να δικαιωθούν.

Ο Αγοραστός έβλεπε το κλίμα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα να στραβώνει άσχημα και αποφάσισε να αναθεωρήσει το πλάνο καταλήγοντας σε δικαιότερη κατανομή. Χωρίς να πειράξει τα λεφτά που έδωσε σε Λάρισα και Βόλο, εξασφάλισε άλλα 14 εκ. ευρώ τα οποία θα κατανείμει με πληθυσμιακά κριτήρια στους Δήμους Τρικάλων και Καρδίτσας οι οποίοι θα πάρουν τελικά 8 εκ. ο πρώτος και 6 εκ. ευρώ ο δεύτερος.

Ο πρώτος που το πληροφορήθηκε ήταν ο Παπαστεργίου χθες το πρωί στο γραφείο του Αγοραστού, με τον Ταμήλο να φωνάζει δικαιωμένος ότι το «αν το μωρό δεν κλάψει η μαμά δεν θα του δίνει γάλα». Σοφή παροιμία…

Κ.Τ.