Ουδέν νεότερο για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος και συγκεκριμένα για το τμήμα Τρίκαλα-Ξυνιάδα (80 χλμ) που ενώ έχει ολοκληρωθεί από καιρό, περιέργως, δεν δίδεται στην κυκλοφορία, με τον κόσμο της Δυτικής Θεσσαλίας να εξακολουθεί να ταλαιπωρείται στην παλιά διαδρομή Τρίκαλα – Καρδίτσα- Δομοκός. 

Τόσο το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξακολουθούν να αδιαφορούν για το θέμα και αποφεύγουν να δώσουν υπεύθυνες απαντήσεις συνεχίζοντας να κρατούν την κοινή γνώμη στο σκοτάδι.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα πράγματα έχουν μπλέξει για τα καλά καθώς η υπάρχουσα κοινοπραξία με επικεφαλής την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατασκεύασε το κομμάτι Τρίκαλα – Ξυνιάδα, έχοντας εξασφαλίσει τη σχετική συμφωνία για την κατασκευή και του Νοτίου τμήματος (Ξυνιάδα- Λαμία 32 χλμ), αναμένει εναγωνίως το πράσινο φως για να αρχίσει τις εργασίες.

Όμως στο παιχνίδι έχουν μπει πλέον και άλλοι. Λέγεται ότι φιλοκυβερνητικοί εργολάβοι ζητούν μερίδιο από τον αυτοκινητόδρομο Ε65 αμφισβητώντας την υπάρχουσα συμφωνία για το Νότιο τμήμα -η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, με την σύμβαση του έργου να τίθεται στο μικροσκόπιο της κομισιόν για τον αν παραβιάζει τους κανόνες περί ανταγωνισμού.

Αν η συμφωνία για το Νότιο τμήμα χαλάσει ή δεν γίνει αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός με άγνωστη έκβαση ως προς τον μειοδότη και βέβαια νέα καθυστέρηση ως προς την έναρξη των εργασιών.

Μα καλά, θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί δεν δίνουν στην κυκλοφορία τα 80 χιλιόμετρα του έτοιμου τμήματος Τρίκαλα-Ξυνιάδα και ας συνεχίσουν να ασχολούνται με το κουβάρι των συμφερόντων για το Νότιο τμήμα. Έλα ντε… 

Μια εκδοχή που κυκλοφορεί στην πιάτσα λέει ότι ο υπάρχων εργολάβος αν τολμήσει να μαζέψει το εργοτάξιό του από τον Δομοκό, ενδέχεται να βρει …άλλον στην περιοχή που θα ετοιμάζεται για τις εργασίες στο υπολειπόμενο τμήμα μέχρι τη Λαμία.

Και ο κόσμος τι φταίει για να στερείται την χρήση του ολοκληρωμένου δρόμου που παραμένει κλειστός; Ποιος νοιάζεται για τον κόσμο; είναι η απάντηση. Ίσως ο μόνος που θα μπορούσε πλέον να ενδιαφερθεί είναι ο εισαγγελέας…

Κώστας Τόλης