Το report – κόλαφος της QCM για τη Folli Follie έσκασε σαν βόμβα την Παρασκευή το πρωί αιφνιδιάζοντας αγορά, τράπεζες και επενδυτές. Ο απόηχος δεν έχει μειωθεί, αντίθετα μεγαλώνει διαρκώς.

Η σφοδρότητα της επίθεσης που δέχθηκε η FF Group και οι σοβαρότατες κατηγορίες που διατυπώνει το fund εξέπληξαν και για έναν ακόμη λόγο: στη «Μέκκα» του short investment, τις ΗΠΑ, τέτοιου είδους πονταρίσματα γίνονται συντονισμένα, όχι  χρησιμοποιώντας το google view και με βιντεάκια του ιδρυτή του QCM έξω από καταστήματα της Folli Follie στη Ν. Υόρκη για να δείξει ότι δεν έχουν πελατεία. Παρόλα αυτά, η ζημία για την εισηγμένη είναι μεγάλη και η έκτασή της ακόμη καταγράφεται.

Όσοι μπορούν να δουν πίσω από τις γραμμές, αναζητούν τις πραγματικές αιτίες πίσω από την επίθεση που δέχεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Και ορισμένοι αναζητούν πιθανώς τον εντολέα του οργανωμένου, όπως φαίνεται, σχεδίου εναντίον της FF Group σε παρελθούσες – και μάλιστα σφοδρές – διαμάχες της οικογένειας Κουτσολιούτσου με άλλους επιχειρηματίες και εφοπλιστές .  Μπορεί αυτή να είναι μια εξήγηση. Ή όντως μπορεί να υπάρχει μείζον θέμα με τα στοιχεία του εισηγμένου ομίλου.

Ο Ισραηλινός καταδρομέας

O Gabriel Grego, επικεφαλής του QCM, είναι πρώην αλεξιπτωτιστής των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ. Ξεκίνησε ως fund manager ακολουθώντας τη στρατηγική του Μπάφετ περί value investing. Στην πορεία ανακάλυψε την άγρια ομορφιά του short selling.

Ως activist short πλέον, γνωρίζει ότι τα πρώτα 24ωρα είναι τα πιο κρίσιμα. Δεν φαίνεται, όμως, να διαθέτει ούτε το εκτόπισμα, ούτε τους πόρους για ένα τόσο μεγάλο στοίχημα σαν αυτό που έβαλε.

Δημιουργείται η εντύπωση ότι αποτελεί τον front man ενός ευρύτερου σχεδίου. Την  Παρασκευή η μετοχή της Folli Folli, υπέστη ένα -30% στο ταμπλό, προσφέροντας μεγάλα κέρδη στους short sellers. Τη σκυτάλη πήραν και άλλες συντονισμένες με το QCM δυνάμεις, όπως το Seeking Alpha, άλλα fund που βγήκαν short στον τίτλο και σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένοι traders στο City.

H ευθύνη των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου

Δυστυχώς, οι  βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση της FF Group εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι για μια τέτοια επίθεση. Κι όμως, εάν είχαν μεριμνήσει να θωρακίσουν την εταιρεία και κυρίως εάν είχαν υιοθετήσει μια στοιχειώδη διαδικασία ελέγχων, θα είχαν προλάβει τα χειρότερα.

Η κίνηση του fund εναντίον της ελληνικής εταιρεία είχε προαναγγελθεί. Μάλιστα, η επίμαχη έκθεση είχε δημοσιοποιηθεί δύο ημέρες πριν, την περασμένη Τετάρτη 3 Μαίου, κάτι που σημαίνει ότι η Folli Follie είχε τουλάχιστον 48 ώρες να προετοιμαστεί για να αποφύγει το σοβαρότατο πλήγμα που υπέστη χρηματιστηριακά την Παρασκευή και εταιρικά, στην εικόνα και την αξιοπιστία της.

Ο επικεφαλής της QCM παρέστη την περασμένη Τετάρτη σε επενδυτικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη για το short selling. Ο τίτλος του συνεδρίου ήταν «The Art, Pain and Opportunity of Short Selling» και διοργανώθηκε από τη Kase Learning, του Whitney Tilson (είναι φυσικό πρόσωπο), πρώην hedge fund manager, ο οποίος προ έτους έκλεισε το επενδυτικό κεφάλαιο που είχε λόγω ζημιών.

Εκεί ο Gabriel Grego, επικεφαλής του QCM, παρουσίασε το report του fund για τη Folli Folli, μίλησε για νέα Parmalat και Globo και μάλιστα όχι μόνο «ανέβασε» το report στην ιστοσελίδα του QCM στις 3 Μαίου, με σαφή αναφορά στη Folli Follie, αλλά το γνωστοποίησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter με τη φωτογραφία του.

Με τα εργαλεία που έχουν πλέον στα χέρια τους οι υπεύθυνοι που παρακολουθούν τα social media για λογαριασμό των εταιρειών τους, σε μια επιχείρηση αρκούντως στελεχωμένη αμέσως θα σήμαινε συναγερμός και θα είχαν προβλεφθεί τα χειρότερα. Όχι όμως στη Folli Follie.

Amat victoria curam

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και τρέχει πια ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δείχνει να έχει ξεχάσει ότι είναι μια εταιρεία εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, με κεφαλαιοποίηση που πριν λίγα 24ωρα ξεπερνούσε το 1 δις. και τις καλές ημέρες του Χ.Α είχε φθάσει τα 2 δις.ευρώ.

Μπορεί να είναι απολύτως τυπική στις υποχρεώσεις της ως εισηγμένη, όμως το βάρος εδώ και πολύ καιρό έχει πέσει στην προώθηση των πωλήσεων, το marketing, τις εμπορικές εκθέσεις, τις διαφημιστικές καμπάνιες και τα εξώφυλλα, όχι στο corporate κομμάτι.

Δεν γίνεται να μην έχεις θωρακίσει το τμήμα επενδυτικών σχέσεων που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας σε τέτοια συμβάντα.

Μπορεί η εταιρεία να έχει έναν από τους καλύτερους IR στην αγορά αλλά τίποτε δεν γίνεται με τακτική one man show. Είναι εντελώς αποτελεσματικό να περάνε όλα από τα χέρια ενός – δύο ανθρώπων  και να μην υπάρχουν εταιρικές δομές  που να λειτουργούν ως δικλείδες ασφαλείας. Για crisis management planning ούτε λόγος βέβαια.

Ένα ταξίδι στο Χονγκ Κονγκ του CEO που δεν μπορούσε να αναβληθεί ήταν η αιτία για την καθυστερημένη απάντηση της εταιρείας την Παρασκευή στις βαρύτατες κατηγορίες του QCM, επιφέροντας απώλειες 300 εκατ.ευρώ στην κεφαλαιοποίηση και βαρύτατο πλήγμα στην εικόνα του ομίλου. Τώρα το κακό έγινε και θα χρειαστεί πολύ κόπος και χρήμα, αρχικά για damage control και στη συνέχεια για να  εξαφανιστεί το στίγμα του QCM. Και όλα αυτά από ένα fund με υπό διαχείριση κεφάλαια που δεν ξεπερνούν τα 50 εκατ. δολάρια!

Σήμερα Δευτέρα όλα είναι ανοικτά, καθώς οι κινήσεις της Folli Follie στο Χ.Α. και όχι μόνον θα πρέπει να ανακόψουν το κύμα της αμφισβήτησης απέναντι στην εισηγμένη.

Υπάρχει θέμα στην Ασία;

Όσοι παρακολουθούν από καιρό την FF Group γνωρίζουν πως υπήρχε ασαφής εικόνα στους αναλυτές και τους επενδυτές για τον αριθμό των καταστημάτων στην Κίνα. Επίσης, στις παρουσιάσεις και στα οικονομικά αποτελέσματα, πάντοτε οι πωλήσεις αφορούσαν συνολικά την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (APAC), και όχι κάθε αγορά ξεχωριστά, ώστε να προκύψει ποια είναι η δυναμική του ομίλου στην Κίνα από όπου προέρχεται μεγάλο μέρος της ανάπτυξης.

Επίσης, στα conference call με τους αναλυτές, το σύνολο της ενημέρωσης παρέχεται από τον CEO, ακόμη και για ερωτήσεις που αφορούν κάποια γραμμή του ισολογισμού, θεμάτων δηλαδή δικαιοδοσίας CFO.

Μπορεί να προσάψει κανείς αστοχίες σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ή management στην εταιρεία, αλλά από εκεί και πέρα να υποστηρίζει ότι ένας ολόκληρος όμιλος είναι «στον αέρα» είναι εντελώς άλλο ζήτημα. Οι τράπεζες που έχουν χορηγήσει κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ στην FF Group έχουν πλήρη εικόνα.

Ο ρόλος της Fosun

 Η ουσία της υπόθεσης, σε κάθε περίπτωση, είναι εάν έχουν βάση οι ισχυρισμοί τους QCM. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί και να δικαιολογηθεί, να αναφέρει πειστικά η διοίκηση γιατί γύρισαν αρνητικές οι ελεύθερες ταμειακές ροές, τι γίνεται με την αποτίμηση των αποθεμάτων, γιατί οι απαιτήσεις είναι τόσο υψηλές και γιατί άλλαξε ο ελεγκτής.

Ας μην ξεχνά κανείς ότι συμμετοχή 14% εδώ και πολλά χρόνια στην FF Group έχει η Fosun. Ο κινεζικός όμιλος δεν γνωρίζει άραγε την εταιρεία και τους συνεταίρους του; Η δύναμη της Fosun στην Κίνα μπορεί στην παρούσα φάση να λειτουργήσει ως σύμμαχος για τη Folli. Οι σχέσεις των δύο πλευρών άλλωστε έχουν δυναμώσει τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την περιπέτεια του Guo Guangchang, προέδρου της Fosun, το 2015 με τις κινεζικές αρχές.

mononews.gr