Η άγνοια και ο λαϊκισμός συνθέτουν συνήθως ένα εκρηκτικό μείγμα απέναντι στην κοινή λογική. Δύσκολα τους αντιμετωπίζεις επιτυχώς..

Στο θέμα της κατασκευαστικής ΕΡΓΗΛ, η οποία δικαιώθηκε από τα δικαστήρια για παλαιότερα έργα της στην ΔΕΥΑ του δήμου Βόλου, βλέπουμε συχνά πυκνά τις πιο απίθανες αντιδράσεις από την πλευρά του δήμου. Αντιδράσεις οι οποίες αγγίζουν τα όρια της φαιδρότητας.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, έχοντας στα χέρια της τις δικαστικές αποφάσεις, προχώρησε σε κατάσχεση “εις χείρας τρίτων” δεσμεύοντας τον εταιρικό λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ στην τράπεζα Πειραιώς. Συνηθισμένη διαδικασία στην αγορά μέσω της οποίας ο δικαιούχος, εν προκειμένω η ΕΡΓΗΛ, θα εισπράξει την οφειλή από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν στον λογαριασμό του οφειλέτη. Όποτε συγκεντρωθούν και όσα συγκεντρωθούν. Τα ποσά αυτά η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να τα χορηγεί στον δικαιούχο, σε τακτά διαστήματα, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Όταν η τράπεζα Πειραιώς παρέδωσε τα πρώτα χρήματα του λογαριασμού στην ΕΡΓΗΛ, ο δήμαρχος Μπέος εξεμάνη, απειλώντας θεούς και δαίμονες και μαζί και την ίδια την τράπεζα διότι ...μετέφερε, όπως ήταν υποχρεωμένη, τα λεφτά στον δικαιούχο.

Το να βλέπεις αντιδράσεις του είδους από τον Αχιλλέα Μπέο είναι περίπου φυσιολογικό. Δεν προκαλεί εντύπωση, ειδικά όταν οι εκλογές είναι κοντά.

Όταν όμως ακούς δηλώσεις όπως “για ποιο λόγο η τράπεζα άφησε ανοιχτό το λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ ώστε να συνεχίσει να δέχεται χρήματα” από την σοβαρή κατά τα άλλα, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Βόλου κυρία Νατάσα Οικονόμου, προκαλεί έκπληξη. Είναι προτιμότερο πάντως να την εκστόμισε από άγνοια παρά για να χαϊδέψει τα αυτιά των ψηφοφόρων της.

Οι τράπεζες έχουν πολλά “ράμματα στη γούνα τους” και αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για τους πάσης φύσεως πολιτευόμενους λαϊκιστές. Όμως εδώ το θέμα δεν είναι αυτό. Στην περίπτωση της ΕΡΓΗΛ πρόκειται για την εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά και την κοινή λογική η οποία ολοένα και εκλείπει από τον δημόσιο βίο.

Κώστας Τόλης