Με το στόμα ανοικτό διάβασαν αρκετοί χθεσινή απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, η οποία προβλέπει πως η δαπάνη για την εγκατάσταση του δορυφορικού, αναλογικού (με βάση την απόσταση) συστήματος διοδίων που θέλει να εγκαταστήσει, θα φτάσει τα 400,5 εκατ. ευρώ!

Το νούμερο φαίνεται πράγματι μεγάλο, αλλά οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως το σύστημα που έχει προδιαγράψει το υπουργείο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και απαιτητικό.

Με αυτό τον προϋπολογισμό έχει σταλεί, πάντως, προς δημοσίευση στο σχετικό τεύχος της Ε.Ε. ο διαγωνισμός και ημερομηνία προκήρυξης την 20ή Φεβρουαρίου.

Προβλέπεται πως θα προχωρήσει με τη διαδικασία της προεπιλογής. Δηλαδή μεταξύ των υποψηφίων, που πρέπει να έχουν εγκαταστήσει τέτοιο σύστημα την τελευταία πενταετία, θα επιλεγούν πέντε όμιλοι οι οποίοι και θα περάσουν στο τελικό στάδιο. Πόσοι όμιλοι έχουν εμπειρία σε τέτοια συστήματα; Θα σας γελάσουμε.

Ούτως ή άλλως, πρέπει πρώτα το υπουργείο να συμφωνήσει με τις τράπεζες και τους κατασκευαστές που διαχειρίζονται τους οδικούς άξονες.

Xαμαιλέων