Για τα δύο εργοστάσια της Ελληνικής Βιοµηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στη Σερβία οι σύµβουλοι πώλησης είχαν απευθυνθεί στους 21 µεγαλύτερους διεθνείς παίκτες. Από αυτούς µόνο ο Μίοντραγκ Κόστιτς, επικεφαλής του σερβικού MK Group, κατέθεσε προσφορά ύψους 50 εκατ. ευρώ. 

Μετά από διαπραγµατεύσεις, ο Κόστιτς αύξησε την προσφορά του στα 60 εκατ., όπως του ζήτησαν. Οι Συριζαίοι τότε αντέδρασαν στο «ξεπούληµα». Κοστίζει 100 εκατ., έλεγαν και ζητούσαν να αγνοηθεί η συµφωνία διάσωσης της ΕΒΖ των Μιχάλη Σαλλά - Γιώργου Σταθάκη, που προέβλεπε την πώληση των δύο µονάδων στη Σερβία. 

Οτι η ΕΒΖ έχει δανεισµό 150 εκατ., αρνητικά ΕBITDA και ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις 160 εκατ. τους ήταν αδιάφορο. 

Ο Κόστιτς ήρθε στην Αθήνα και συνάντησε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµίας Αλέξη Χαρίτση και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ ∆ηµήτρη Λιάκο. Η δουλειά ήταν κλεισµένη. Σε τέτοιον βαθµό που ο Κόστιτς είπε στους υπουργούς την 1η Αυγούστου ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το deal, το αργότερο, σε δύο εβδοµάδες. 

Ο Κόστιτς επέστρεψε στο Βελιγράδι και έστελνε στην Αθήνα έγγραφα για να προχωρήσει η συµφωνία. Απάντηση όµως δεν έπαιρνε, µέχρι τις 30/9, όταν πληροφορήθηκε ότι ο διαγωνισµός κηρύχθηκε άγονος. 

Οταν ο Κότσιτς µιλούσε µε τους κυβερνητικούς, ο τόνος της ζάχαρης είχε 500 δολάρια και το δολάριο 1,13 προς το ευρώ. Σήµερα η τιµή έχει πέσει στα 350 δολάρια και η ισοτιµία είναι στο 1,20. 

Γύρω στις 10 Οκτωβρίου η ΕΒΖ αποκτά νέο επικεφαλής, ο οποίος τηλεφωνεί στον Κόστιτς για να πληροφορηθεί αν η προσφορά των 60 εκατ. δολαρίων για τα δύο εργοστάσια στη Σερβία ισχύει ακόµη. Την απάντηση τη φαντάζεστε.

 Στο µεταξύ, η ΕΒΖ συγκεντρώνει από τους παραγωγούς τα τεύτλα. Αλλά λεφτά να πληρωθούν δεν υπάρχουν. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας Αλ. Χαρίτσης έχει τη λύση έτοιµη: να πληρώσει τους παραγωγούς η Τράπεζα Πειραιώς, που είναι δανείστρια τράπεζα της ΕΒΖ. 

Εµπειρος ο Χρήστος Μεγάλου καταλαβαίνει τις κακοτοπιές. Πως είναι δυνατόν η Τράπεζα Πειραιώς να δανείσει µια ζηµιογόνο εταιρεία για να πληρωθούν οι παραγωγοί, όπως ζητά ο κ. Χαρίτσης; 

Παραπέµπει το θέµα στο διοικητικό συµβούλιο και προφανώς γνωρίζει ότι τα µέλη του δεν θα πάρουν την ευθύνη της απόφασης, αλλά θα παραπέµψουν το ερώτηµα στον SSM. Και φυσικά δεν χρειάζεται κάποιος να είναι µάγος για να προβλέψει ότι ο SSM δεν πρόκειται να επιτρέψει να δοθούν νέα δάνεια στην ΕΒΖ…

Aλέξανδρος Κασσιμάτης (Bussines Stories)