Απολογισμός

Τις πρώτες εκατό ημέρες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσίασε χθες βράδυ ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας. Η εκδήλωση έγινε στο ρεστοράν «Εν Λαρίση» παρουσία των αντιπεριφερειαρχών και δημοσιογράφων από όλη τη Θεσσαλία. Μάλιστα η παρουσίαση συνοδεύτηκε από προβολή δεδομένων (σε μεγάλη οθόνη) με παράθεση αριθμών για την τεκμηρίωση των στοιχείων. Ακολούθησαν ερωτήσεις και έγινε συζήτηση.
Ενδεικτικό της βαρύτητας που δόθηκε ήταν ότι ο περιφερειάρχης εμφανίστηκε με γραβάτα την οποία φοράει συνήθως όταν πάει στο μέγαρο Μαξίμου, αν και τελευταία έχουν κοπεί τα πολλά πολλά με την κυβέρνηση. Το αντιλαμβάνεται κανείς αν ρίξει μια ματιά στις αναρτήσεις του. Η περίοδος του μέλιτος έλαβε τέλος μαζί με τις πρώτες εκατό μέρες…

@ Αν δεν βρέξει και ετούτη την εβδομάδα, μαύρα τα μαντάτα στον θεσσαλικό κάμπο για σιτηρά και όσπρια. Για εισόδημα όλοι στον …ΕΛΓΑ.

Η δίκη

Η Ελληνική Profile Software (εισηγμένη) γνωστή από το λογισμικό για τράπεζες, ανέλαβε το έργο του ψηφιακού εξοπλισμού στη δίκη των κατηγορουμένων για το δυστύχημα των Τεμπών που θα γίνει στο Campus Γαιόπολις στη Λάρισα.
Θα φροντίσει για τα πάντα, από τα μικρόφωνα των δικαστών μέχρι την αποθήκευση και διασφάλιση των δεδομένων της δίκης. Ακόμα και οι πρακτικογράφοι θα είναι δικοί της υπάλληλοι και θα εργάζονται σε παρακείμενη αίθουσα.
Από το απόγευμα, με τη λήξη της κάθε ημερήσιας συνεδρίασης, η φύλαξη του χώρου θα περνάει στην αρμοδιότητα της αστυνομίας.
Η έναρξη προβλέπεται για το φθινόπωρο, πιθανότατα μετά τον Σεπτέμβριο…

Έκλεισε χθες η πεζογέφυρα «Αρχιεπισκόπου Αναστασίου» για να ανακαινιστεί πλήρως. Το σημαντικό είναι ότι θα αντικατασταθεί το ξύλινο δάπεδο καθώς τα τελευταία χρόνια τα σανίδια χοροπηδούν ακόμα και αν περάσει ένα ποδήλατο. Το έργο ανέλαβε η τεχνική εταιρεία Έκτωρ.

# Όλο και πιο έντονα ακούγεται τελευταία το όνομα της Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη για το νέο φορέα διαχείρισης υδάτων στη Θεσσαλία. Πρώην τραπεζικός και πρώην ΠαΣοΚ, πολιτεύτηκε στα Τρίκαλα με τη Νέα Δημοκρατία. Από τις σοβαρές του χώρου.

Το βαγόνι του θανάτου (1)

Η στήλη πληροφορείται ότι εντοπίστηκε στη Λάρισα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα, ένα από τα βαγόνια που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταγωγή των Εβραίων της Θεσσαλονίκης στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στα χρόνια της κατοχής.
Απ΄ όσα κατορθώσαμε να συλλέξουμε, το βαγόνι βρέθηκε έξω από τη Λάρισα, σε χωράφι της κεραμουργίας Βιοκεράλ, στο δρόμο για το Συκούριο. Είναι ένα από εκείνα που είχαν εγκαταλειφθεί στην περιοχή μετά τον βομβαρδισμό των γραμμών του τρένου κατά την διάρκεια του πολέμου.
Ο εντοπισμός οφείλεται στην επίμονη έρευνα της Ισραηλιτικής κοινότητας Αθηνών η οποία βασίστηκε στα αρχεία του ΟΣΕ.

Το βαγόνι του θανάτου (2)

Το συγκεκριμένο βαγόνι πρόκειται να επισκευαστεί καταλλήλως και να εκτεθεί ως τόπος προσκυνήματος σε ειδικό χώρο στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Οι διωγμοί των Εβραίων της Θεσσαλονίκης άρχισαν σε συγκαλυμμένη μορφή, όπως άλλωστε συνήθιζαν οι Ναζί: Ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1942, όταν όλοι οι άντρες Εβραίοι ηλικίας από 18 έως 45 διατάχθηκαν να παρουσιαστούν στην πλατεία Ελευθερίας για να επιστρατευτούν για καταναγκαστική εργασία αλλά κατέληξαν στα στρατόπεδα. Η τελευταία αποστολή έφυγε στις 7 Αυγούστου του 1943.
Συνολικά 43.850 Εβραίοι, δηλαδή το 95% του Εβραϊκού πληθυσμού, απελάθηκαν από τη Θεσσαλονίκη. Σχεδόν όλοι εστάλησαν κατ’ ευθείαν στην Πολωνία, όπου και θανατώθηκαν. Πολύ λίγοι βρήκαν καταφύγιο στη γύρω ύπαιθρο, προσχωρώντας στην αντίσταση, ή στην Αθήνα, όπου μεγάλο ποσοστό του Εβραϊκού πληθυσμού σώθηκε χάρη στη βοήθεια του χριστιανικού πληθυσμού.

Οι αριθμοί της ΕΛΣΤΑΤ είναι αμείλικτοι και προκαλούν θλίψη. Η Θεσσαλία, με Πήλιο, Μετέωρα, Σποράδες και Λίμνη Πλαστήρα, αποκομίζει μόλις το 1% των εσόδων του Ελληνικού τουρισμού. Ακόμα και η Ήπειρος μας ξεπερνάει, έχει το 2%. Όποιος παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια την ειδησεογραφία γύρω από τον θεσσαλικό τουρισμό, που (δυστυχώς) βασίζεται μόνο στα δελτία Τύπου της Περιφέρειας, νομίζει ότι ζει στο Μαϊάμι …

@Γραβάνη (αντί Σαραφίδου) η νέα επικεφαλής για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτή και αν είναι αλλαγή ..

Η ροζ μαγιονέζα

Η γνωστή κούκλα Μπάρμπι διαθέτει όλα τα αξεσουάρ: από σπίτι και αυτοκίνητο έως μία τεράστια ντουλάπα γεμάτη ρούχα και παπούτσια. Όμως, δεν μπορεί να… τρώει ό,τι και εμείς οι υπόλοιποι και έτσι, πλέον, διαθέτει και τη δική της μαγιονέζα, η οποία, όπως πρέπει, έχει χρώμα ροζ. Το νέο προϊόν, που δημιουργήθηκε μετά τη συνεργασία των Heinz και Mattel, απευθύνεται και στους vegans, καθώς η Μπάρμπι διαθέτει και κοινωνική συνείδηση. Η Heinz ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην παραγωγή μόνο 5.000 μπουκαλιών της ροζ μαγιονέζας και θα κυκλοφορήσει στα ράφια των βρετανικών σούπερ μάρκετ έως και τις αρχές Μαΐου και κατόπιν θα επεκτείνει την παραγωγή για τις υπόλοιπες χώρες…

@ Γράφαμε προ μηνών για δυο νέα hot ζευγάρια, στη Λάρισα, από τον χώρο της Υγείας. Το ένα δεν υπάρχει πια. Ο έρως εξεμέτρησε το ζην …

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa