Έχουν περάσει κάπου 10 μήνες περίπου, από τις 2 Φεβρουαρίου του 2017 που δημοσιεύθηκε το κείμενο που ακολουθεί. Το αναπαράγουμε γιατί έγινε ξανά επίκαιρο, μετά την απόφαση των αρχών να εγκατασταθούν POS στα γραφεία κηδειών.

Προηγουμένως, είχαμε πληροφορηθεί από το ρεπορτάζ της Ελενας Λάσκαρη τον περασμένο Οκτώβριο ότι το ποσοστό παραβατικότητας της φορολογικής νομοθεσίας στα γραφεία  κηδειών ανερχόταν σε 50%, σε ελέγχους που διενήργησαν ειδικά συνεργεία της ΑΑΔΕ.  

Όμως, για μας, πιο σημαντικό είναι ότι οι συγγενείς που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους δεν θα πρέπει να έχουν επίσης το άγχος να τρέχουν να βρουν ρευστό για να πληρώσουν άμεσα τα γραφεία κηδειών, ιδίως την εποχή των capital controls.

«Το σημερινό θέμα είναι μακάβριο αλλά έχει οικονομικό ενδιαφέρον. Δεν το ευχόμαστε σε κανέναν, αλλά οι άνθρωποι έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής και σε κάποιο σημείο έρχεται το τέλος για όλους.

Αυτό το τέλος έχει οικονομικό κόστος. Τα γραφεία κηδειών ζητούν από 2.000 ως 4.000 ευρώ για στάνταρ πράγματα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όπως μαθαίνουμε.

Σ’ αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται ο καφές της παρηγοριάς κ.λπ.

Δυστυχώς, κάποιος θα πρέπει να κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς, αν θέλει να μην πληρώσει ένα ποσό που βρίσκεται πιο κοντά προς το ανώτατο όριο του εύρους των 2.000-4.000 ευρώ. Σύμφωνα με άτομα που βίωσαν τη διαδικασία, ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ήταν ότι τα γραφεία κηδειών που χρησιμοποίησαν δεν δέχονταν να χρεώσουν όλο το ποσό σε κάποια πιστωτική ή/και χρεωστική κάρτα.

Κάτι με τα λουλούδια που πρέπει να πληρώσουν κι αυτοί με μετρητά, ήταν ο βασικός λόγος όπως έλεγαν.

Το αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι, μέσα στη στενοχώρια τους, να ζητάνε από φίλους και γνωστούς να τους δανείσουν μετρητά για να πληρώσουν τα γραφεία κηδειών.

Δεν γνωρίζουμε την έκταση του φαινομένου. Όμως, ίσως τα γραφεία κηδειών θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε εκείνους που υποχρεούνται να έχουν POS».

euro2day.gr