Περισσότεροι από 40 νεαροί επιστήμονες έχουν ήδη βρει εργασία στην TeamViewer, στα γειτονικά Ιωάννινα.

Η γερμανική εταιρεία λογισμικού, η οποία ειδικεύεται σε λύσεις εξ αποστάσεως χειρισμού και συντήρησης υπολογιστών και κινητών συσκευών, σχεδιάζει στο μέλλον να προσλάβει έως και 200 μηχανικούς για να στελεχώσουν το τοπικό  hub έρευνας και ανάπτυξης, που δημιούργησε μόλις πέρυσι. Πώς όμως επέλεξε την συγκεκριμένη πόλη;

Ο Φίλιπ Ντόιτσερ, Managing Director στην TeamViewer Greece and IT & Software Development Director στην TeamViewer GmbH, εξήγησε τι ήταν αυτό που τον προσέλκυσε στην πόλη και περιέγραψε τις ευκαιρίες που είδε σε αυτήν στο Outliers, το podcast της Endeavor Greece με media partner το moneyreview.gr.

Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα hub της εταιρείας είναι στη Γερμανία, ενώ έχει ανοίξει ένα στην Αρμενία. Όλες οι τεχνολογικές εταιρείες, λέει ο Φ. Ντόιτσερ, αναζητούν περισσότερους developers λογισμικού. Και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Βρετανία αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. «Ψάχναμε ένα νέο σημείο και κοιτούσαμε ανά την Ευρώπη. Είδαμε τη Βαλένθια και άλλες πόλεις. Και τελικά καταλήξαμε ότι μας ταιριάζουν τα Ιωάννινα» αναφέρει.

Τα Ιωάννινα δεν ήταν η προφανής επιλογή, αποδείχθηκε όμως εξαιρετικά έξυπνη, αφού βοηθά στην προσέλκυση ταλέντων. «Δεν ήξερα τίποτα για την πόλη. Αρχικά δεν πίστευα ότι είναι καλή ιδέα γιατί είναι τόσο μακριά από Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στη συνέχεια όμως γινόταν όλο και πιο ξεκάθαρο ότι είναι καλή, έξυπνη ιδέα. Έχεις πολλά πανεπιστήμια τριγύρω και κατά συνέπεια μπορείς να προσελκύσεις ταλέντα» τονίζει.

Στην πόλη είχε άλλωστε ήδη παρουσία ακόμη μία γερμανική εταιρεία πληροφορικής, η  P&I, η οποία βοήθησε την TeamViewer. «Μας βοήθησαν να έρθουμε σε επαφή με τις τοπικές αρχές και τους σωστούς ανθρώπους». Οι άνθρωποι της γερμανικής εταιρείας μίλησαν τόσο με το Πανεπιστήμιο για να δουν εάν διδάσκει αυτό που χρειάζονται όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση για το εάν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να βρουν το κατάλληλο κτίριο για να στεγάσουν τα γραφεία τους. Η προσέλκυση δυναμικού ήταν πιο εύκολη. «Λάβαμε εκατοντάδες βιογραφικά και επιλέξαμε το καλύτερο 5%» τονίζει ο Φ. Ντόιτσερ. «Το 90% έχουν δεσμούς με την πόλη (έχουν μεγαλώσει ή σπουδάσει εδώ ή ο/η σύζυγός τους κατάγεται από εδώ) και έτσι θέλουν να μείνουν εδώ. Αυτό είναι πολύ καλό» αναφέρει. Πώς λοιπόν βλέπει τους Έλληνες εργαζομένους; «Αυτό που μου αρέσει στους Έλληνες που έχουμε προσλάβει είναι πως είναι ανοιχτόμυαλοι, αλλά και πραγματιστές. Είναι ένας καλός συνδυασμός στοιχείων».  

Και είναι ο συνδυασμός που ίσως ωθήσει και άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν τα βήματα της TeamViewer προς τα Ιωάννινα.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από moneyreview.gr)