Η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανακοίνωσε χθες πρόστιμο 1,84 δισ. ευρώ στην Apple για μονοπωλιακή συμπεριφορά στις υπηρεσίες αναπαραγωγής μουσικού περιεχομένου.

Την αρχή νέας, ευρύτερης μάχης ανάμεσα στην Κομισιόν και τον κολοσσό της τεχνολογίας πιθανόν θα αποτελέσει το πρόστιμο ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ που επέβαλε χθες στην Apple η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Αυτή τη φορά προηγήθηκαν έρευνες διάρκειας ενός έτους από την Κομισιόν, η οποία διαπίστωσε μονοπωλιακή συμπεριφορά της Apple σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες αναπαραγωγής μουσικού περιεχομένου (music streaming). Είναι το αποτέλεσμα έρευνας την οποία υπαγόρευσε η σχετική καταγγελία της Spotify, σουηδικής εταιρείας music-streaming, από το 2019.

Η Κομισιόν διαπίστωσε πως η Apple δεν επιτρέπει σε όσες εταιρείες προσφέρουν εφαρμογές υπηρεσιών music streaming να ενημερώνουν τους χρήστες για τους εναλλακτικούς τρόπους εγγραφής στις σχετικές υπηρεσίες, έξω από το δικό της App Store. Στη σχετική απόφασή της η Κομισιόν αναφέρει ότι έδωσε εντολή στην Apple να αφαιρέσει όλες τις προβλέψεις που λειτουργούν αποτρεπτικά επί του θέματος, ενώ τονίζει πως η σχετική μονοπωλιακή συμπεριφορά διαρκεί σχεδόν 10 χρόνια και ενδεχομένως έχει αναγκάσει πολλούς χρήστες να καταβάλουν σαφώς υψηλότερες τιμές για την εγγραφή τους σε υπηρεσίες music streaming. Σημειωτέον ότι η καταγγελία της Spotify αφορούσε και την προμήθεια 30% που χρεώνει η Apple για την πρόσβαση στο App Store, το δικό της «οικοσύστημα» όπως το χαρακτηρίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Από την πλευρά της η Apple αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση που, σύμφωνα με τη δική της θέση, ελήφθη «μολονότι η Κομισιόν δεν κατόρθωσε να προσκομίσει αξιόπιστες ενδείξεις ότι οι καταναλωτές έχουν υποστεί ζημία». Δεδομένου, πάντως, ότι συνήθως περνούν χρόνια για να αποφανθεί σχετικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έπειτα από μια έφεση, μέχρι τότε η Apple είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το σχετικό πρόστιμο και να συμμορφωθεί με το περιεχόμενο της σχετικής απόφασης της Κομισιόν. Η χθεσινή απόφαση κλείνει μια μακροχρόνια περίοδο ερευνών εις βάρος της Apple και μάλιστα με ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στον τεχνολογικό κολοσσό. Το πρόστιμο του 1,84 δισ. ευρώ, αντίστοιχο περίπου με το ποσό του 1,95 δισ. δολ., είναι μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν αρχικά εκτιμήσει πολλά στελέχη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Επιβάλλεται μόλις λίγες ημέρες προτού δοθεί στη δημοσιότητα νέα νομοθεσία της Ε.Ε. που θέτει στο στόχαστρό της τους τεχνολογικούς κολοσσούς και η οποία θα απαιτήσει από την Apple να προχωρήσει σε μεταβολές.

Η Apple θα είναι ανάμεσα στις εταιρείες από τις οποίες θα απαιτήσει η Κομισιόν να συμμορφωθούν με το νομοσχέδιο για τις ψηφιακές αγορές. Η νέα αυτή νομοθεσία στοχεύει να διευκολύνει τις μικρότερες ανταγωνίστριες των τεχνολογικών κολοσσών να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια όπως η Meta Platforms και η Google της Alphabet, στις οποίες θα ασκήσει πιέσεις για να προχωρήσουν σε σαρωτικές αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο τους. Η Google θα κληθεί να προχωρήσει σε ανάλογες αλλαγές με αυτές της Apple για το δικό της Play Store. Σε ό,τι αφορά τη Spotify, που εκτιμάται πως θα ωφεληθεί τα μέγιστα από την απόφαση της Κομισιόν, είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη στον κόσμο εφαρμογή music streaming. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Κομισιόν για τις έρευνες κατά της Apple, εκπρόσωποι και στελέχη της Spotify συναντήθηκαν με στελέχη της Κομισιόν τουλάχιστον 65 φορές.

Η Καθημερινή - BLOOMBERG, REUTERS, WALL STREET JOURNAL