Το πιο επίκαιρο «σύνθημα» είναι η... κατάργηση του μνημονίου. Δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση αν δεν αποφασίσουμε ότι οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος στη μνημονιακή περίοδο. Αυτό που δεν χρειαζόμαστε πλέον είναι όλος αυτός ο «θόρυβος» κάθε φορά που πρόκειται να ληφθούν μέτρα, να υπολογιστούν οι συνέπειές τους, να μετρηθεί ο πολιτικός κίνδυνος και να τα ψηφίσει η Βουλή. Η καταστροφή που γίνεται στην καθημερινή ζωή της οικονομίας, στο εμπόριο, στις επιχειρηματικές αποφάσεις –αν και κανείς δεν τη μετρά– είναι τεράστια. Ρωτήστε έναν έμπορο και θα σας εξηγήσει πώς αντιδρά η πελατεία του κάθε φορά που η αξιολόγηση μεταφέρεται σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ο υπουργός Οικονομικών, που δεν διαπραγματεύθηκε «προσωπικά» το μνημόνιο Τσίπρα, μέσα στον πανικό που προκάλεσε ο προκάτοχός του Βαρουφάκης, καλείται τώρα από τους συντρόφους του να αποτρέψει την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν τότε, το τρομαγμένο καλοκαίρι του 2015. Ο ίδιος είχε υποδείξει ότι στις συζητήσεις που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο κάποια μέρη μεταξύ όσων κάθονται στο τραπέζι θα επεδίωκαν να στριμώξουν κι άλλο την κυβέρνηση: «Αν οι Ευρωπαίοι ξανακλωτσήσουν το τενεκεδάκι παρακάτω, αυτό δεν θα είναι κακό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη», υπεστήριξε με ομιλία του τον προηγούμενο Νοέμβριο ο κ. Τσακαλώτος.

Ομως, την ώρα που τα έλεγε αυτά, έκανε ακριβώς αυτό για το οποίο, όχι και τόσο αδίκως, κατηγορούσε τους Ευρωπαίους. Διέδιδε οίκαδε ότι η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη σε σειρά κρισίμων ζητημάτων, όπως, για παράδειγμα, σε ήσσονος σημασίας εργασιακά ζητήματα ή στην εφαρμογή του νέου συνταξιοδοτικού, ενόσω γνώριζε ότι οι πιστωτές και οι τεχνοκράτες τους παρακολουθούν προσεκτικά όσα λέγονται στην Αθήνα και τεντώνουν το τόξο της ελληνικής διαπραγμάτευσης ως να πρέπει να περάσει το βέλος μέσα από δώδεκα πελέκια.

Ο επισκεπτόμενος αύριο την Αθήνα, για να τιμηθεί ως επίτιμος διδάκτωρ, επίτροπος Μοσκοβισί, μίλησε χθες για success story. Επειδή προφανώς θυμάται πολύ καλά την πολιτογράφηση της ως άνω έκφρασης, είναι σίγουρο ότι θέλει να φτάσει σε μας το μήνυμα πριν από την άφιξη του αποστολέα του. Το δυσκολότερο καθήκον για εμάς, τον λαό αλλά και για τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, είναι να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τους ελεγκτές τους. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση δείχνει να έχει βολευτεί στο κρεβάτι του μνημονιακού Προκρούστη. Οι «κακοί» της Ευρώπης και του Ταμείου είναι βολικοί αντίπαλοι. Περνάει τον χρόνο της να «τα βάζει» με «αυτούς» αντί να επιλύει τα πολύ πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα: ακόμη κι όταν ευθύνεται πλήρως γι’ αυτά, όπως στην περίπτωση των νέων υπέρβαρων εισφορών για επαγγελματίες και επιχειρηματίες, όπου ούτε το σύστημα παρακράτησης δεν μπόρεσε να στήσει με τρόπο που να μη θυμίζει σε όλους μας πόσο χαμηλά μας έχουν γραμμένους, εμάς του ιδιωτικού τομέα, οι κυβερνητικοί.

Καθημερινή (Μπάμπης Παπαδημητρίου)