Το 19ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας ξεκίνησε την Τετάρτη. Το συνέδριο, το οποίο γίνεται κάθε πέντε χρόνια, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική πολιτική μετάβαση, ενώ οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και νέοι αξιωματούχοι να διοριστούν έως το πρώτο τρίμηνο του 2018. Αρκετά μέλη του ανώτατου σώματος χάραξης πολιτικής αναμένεται να αποσυρθούν, αν και ο Πρόεδρος Xi Jinping πιθανότατα θα διατηρήσει το πόστο του. Οι αλλαγές στην ηγεσία θα ενισχύσουν την εξουσία του και θα ωθήσουν τους υποστηρικτές του στα ανώτερα κλιμάκια.

Ωστόσο, αντί να θεωρούν το συνέδριο ως πολιτική εξέλιξη, οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στις παγκόσμιες αγορές. Αυτές μπορεί να προκύψουν από τις μεταβολές στην πολιτική κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Ως πρόεδρος, ο Xi έχει τονίσει τη σημασία της ενίσχυσης του ρόλου των δυνάμεων της αγοράς στην οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κατεύθυνσή της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δύο στόχοι ήρθαν σε σύγκρουση. Αυτό έγινε εμφανές στον απόηχο της ραγδαίας πτώσης των τιμών των μετοχών το καλοκαίρι του 2015, όταν επιβλήθηκαν έλεγχοι στις πωλήσεις συγκεκριμένων μετοχών από μεγάλους επενδυτές.

Μετά το συνέδριο του κόμματος, οι επενδυτές ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε έναν ενισχυμένο ρόλο των δυνάμεων προσφοράς και ζήτησης στον καθορισμό των τιμών στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος,  μια μειωμένη ροή πιστώσεων και μια μεγαλύτερη ώθηση προς ένα καθαρότερο περιβάλλον. Αυτές οι εξελίξεις έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις τιμές των παγκόσμιων μετοχών, μετάλλων και ενέργειας.

Το καθαρό της μέγεθος -ένα Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αξίας 11,2 τρισ. δολαρίων, που έρχεται δεύτερο μόνο σε σχέση με το αμερικανικό- και η αδηφάγος ζήτηση για προϊόντα από μακρινές χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία και ο Καναδάς, έχουν καταστήσει την Κίνα καθοριστικό παράγοντα των παγκόσμιων εμπορικών ροών. Αυτές οι ροές θα επηρεαστούν καθώς οι νέες πολιτικές θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των κινεζικών εισαγωγών.

Μια αρχική ένδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης του Xi μπορεί να προέλθει από τα βήματα για τη συγκράτηση της εξάρτησης της χώρας από το χρέος. Όταν η οικονομία απειλήθηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι Κινέζοι αξιωματούχοι απάντησαν ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα πιστώσεων και διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια. Οι κινήσεις έπιασαν τόπο. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη δεν επέστρεψε στο εντυπωσιακό επίπεδο του 15% που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2007, το ΑΕΠ "έτρεξε" με ρυθμό άνω του 6,5% τα τελευταία τρίμηνα. Η ταχεία ανάπτυξη και η διατήρηση της απασχόλησης υπήρξαν βασικοί στόχοι ενόψει του συνεδρίου αυτού του μήνα.

Ωστόσο, άρχισε να ισχύει ο οικονομικός νόμος των φθινουσών οριακών αποδόσεων και τα ολοένα αυξανόμενα ποσά χρέους ήταν αναγκαία τα τελευταία εννέα χρόνια για να διατηρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί από 162% το 2008 σε 259% στα τέλη του 2016 . Αυτό που πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές είναι οι επιπτώσεις στην αγορά από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ

Ακόμη και μια μικρή μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στο 5,5% θα επιβράδυνε την αύξηση των εισαγωγών μιας σειράς προϊόντων, από βασικά ορυκτά έως  προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που είχαν εκτοξευθεί στα ύψη το 2017, καταγράφοντας άνοδο 18,7% το Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2016. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την επιστροφή στην κερδοφορία της αυστραλιανής εταιρείας BHP Billiton στη χρήση που έληξε τον Ιούνιο του 2017. Οι πωλήσεις iPhones στην Κίνα λαμβάνονται υπόψιν από τους επενδυτές της μετοχής της Apple. Αυτές οι εταιρείες, μεταξύ άλλων, θα αισθανθούν τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της κινεζικής ζήτησης.

Η Κίνα διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των παγκόσμιων τιμών χάλυβα ως ο κυρίαρχος παραγωγός και καταναλωτής στον κόσμο. Η διαρκής αύξηση των τιμών κατοικιών -όχι μόνο στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, αλλά επίσης σε μικρότερες πόλεις- συνέβαλε στην προώθηση των κατασκευών και την αύξηση των τιμών του χάλυβα από τον Απρίλιο. Δεδομένου ότι ο τομέας των ακινήτων χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την έκδοση χρέους, οι κάμψεις στο δανεισμό ενδέχεται να επιφέρει επιβράδυνση των κατασκευών και, μαζί της, τη μείωση της ζήτησης χάλυβα το 2018 και το 2019.

Η κινεζική επιρροή είναι επίσης πιθανό να γίνει αισθητή στον ενεργειακό τομέα. Η αύξηση της ευμάρειας της μεσαίας τάξης έφερε μαζί της μια αλλαγή στις προτιμήσεις της από την οικονομική ανάπτυξη προς ιδίον όφελος στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, ιδίως με ένα καθαρότερο περιβάλλον. Η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων όσον αφορά τα αυτοκίνητα που πωλούνται και η κυβέρνηση αναμένει να απαγορεύσει τελικά την παραγωγή και τις πωλήσεις βενζινοκίνητων οχημάτων, καθιστώντας τη χώρα επίσης τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Οι μετοχές της Tesla έχουν ήδη αυξηθεί χάρη στην είδηση. Την ίδια στιγμή αυτά είναι κακά νέα για τις μακροπρόθεσμες τιμές ενέργειας.

Εν ολίγοις, ενώ η πολιτική μετάβαση της Κίνας αναμενόταν από καιρό, οι παγκόσμιες επιπτώσεις της ενδέχεται και πάλι να εκπλήξουν τους επενδυτές.

Komal Sri-Kumar Blooberg