Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πως πάμε σε ένα κλείσιμο της αξιολόγησης με ανταλλάγματα την επόμενη δόση και μια διατύπωση για το χρέος, η οποία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση κάποια στοιχειώδη επικοινωνιακή διαχείριση, κυρίως έναντι των στελεχών και των βουλευτών της, τα οποία παρά τη βιοποριστικών κινήτρων "παχυδερμία" που έχουν επιδείξει, έχουν αρχίσει να αισθάνονται την αφόρητη πίεση του γελοίου που εξελίσσεται σε τραγικό.

Για την υπόλοιπη κοινωνία επικοινωνιακά η "γραβάτα" εξελίχθηκε σε "θηλιά" για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αφού μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται, αυτό που για όσους τους ξέρουν στοιχειωδώς ήταν ευθύς εξ αρχής αυτονόητο: Πολιτικώς είναι επιπέδου "15μελούς" λυκείου, οικονομικώς είναι του νηπιαγωγείου και επικοινωνιακώς απλά προβιβάσιμοι.

Τυχερός ή άτυχος;

Ο κ. Τσίπρας είχε την "τύχη" να βρεθεί την κατάλληλη στιγμή στην κατάλληλη θέση.

Όταν έσπασε το "υδάτινο φράγμα" του ΠΑΣΟΚ επειδή μια σειρά ηγεσιών του δεν είχε φροντίσει σταδιακά να προϊδεάσει το κοινό του για την "ξηρασία" που επιφυλάσσει το μέλλον, το πλήθος ξεχύθηκε ορμητικά προς την πλησιέστερη κοίτη.

Εκεί βρισκόταν αμέριμνος ο κ. Τσίπρας να "ψαρεύει" στα θολά νερά του κρατικοδίαιτου αριστερισμού, που συνδυάζει επαναστατικές πομφόλυγες με την καπιταλιστική καλοπέραση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και των δανεικών.

Το κύμα τον πήρε, τον σήκωσε και τον εκτόξευσε κυριολεκτικά με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Πολλοί απέδωσαν την εκτόξευση στη δεινότητα πλοήγησης του βαρκάρη και όχι στην ορμή του "τυφλού" κύματος που προκάλεσε η κατάρρευση του φράγματος.

Μόλις το κύμα έχασε την  ορμή του η βάρκα έκοψε ταχύτητα και αποκαλύπτεται πλέον πως μπάζει νερά.

Λάθος στρατηγική...

Αφού η κυβέρνηση ανέδειξε εσφαλμένα το χρέος σε προτεραιότητα και για πολλοστή φορά έσπασε τα "μούτρα" της, ανακρούει πρύμναν και προσπαθεί να πιαστεί απ’ όπου μπορεί. Αναδεικνύει λοιπόν την ανάπτυξη και την επιστροφή στην όποια κανονικότητα σαν αφήγημα της περιόδου.

Είναι αμφίβολο όμως αν η ανάπτυξη θα της κάνει το χατίρι, παρά το γεγονός πως η δεκαετής ύφεση θα έπρεπε να είχε πιέσει το ελατήριο της οικονομίας με βάση την κυκλική εναλλαγή των φάσεων προσφοράς και ζήτησης.

Αν π.χ. οι αξιολογήσεις είχαν κλείσει στην ώρα τους, από πέρυσι μέχρι το προσεχές καλοκαίρι υπολογίζεται πως θα είχαν εκταμιευτεί από τους δανειστές περί τα 23 δισ. ευρώ. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης την εβδομάδα που τρέχει θα εκταμιευτούν περί τα 6-7 δισ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα η τύχη τους αγνοείται.  Μέσα σε ένα χρόνο έχουν χαθεί περί τα 15 δισ. ευρώ τα οποία στερήθηκε η ελληνική οικονομία.

Στα 180 δισ. ευρώ, τα 15 δισ. ευρώ αντιστοιχούν  στο  8,3% του ΑΕΠ. Από την άλλη 15 δισ. ευρώ ισοδυναμούν 12,5 φορές τα έσοδα από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Αν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ  πουλήθηκε έναντι 45 εκατ. ευρώ, για να εισπράξει το κράτος 15 δισ. ευρώ θα έπρεπε να πουλήσει 333,3 ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η κυβέρνηση για να εισπράξει ένα επικοινωνιακό δώρο σε σχέση με τη ρύθμιση του χρέους καθυστέρησε την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση μέχρι εξόντωσης της οικονομίας. Τώρα ποντάρει στη σωτηρία από την οικονομική ανάπτυξη. Βλέπετε εσείς κάποια στρατηγική;

Τώρα λοιπόν ελπίζουν να παίξουν με την ανάπτυξη που ευελπιστούν πως θα προκύψει επειδή απλά καθυστερεί. Το να περιμένεις ανάπτυξη στην Ελλάδα με φόρους και εισφορές στο 60-70% και τη δικαιοσύνη να χρειάζεται 5-10 χρόνια για την πιο απλή υπόθεση είναι σαν να περιμένεις με τα καλάμια στο χέρι να ψαρέψεις πέστροφες στην έρημο, επειδή είναι η εποχή τους...

Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει πως είναι "τοξική" για την οικονομία και το μοναδικό σενάριο βιώσιμης αντίδρασης θα προκύψει μόλις διαφανεί πως δρομολογείται η έξοδος από την εξουσία, ασχέτως με το ποιος και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ακολουθήσει.

Ήδη, μετά από 1-2 μήνες απουσία, τα σενάρια των πρόωρων εκλογών επανέρχονται για το προσεχές φθινόπωρο. Η κυβέρνηση παραμένει υπό προθεσμία με φθίνουσα ημερομηνία λήξης...`

Κώστας Στούπας (Capital.gr)