Παράταση μέχρι το τέλος Μαρτίου και Απριλίου (για τις εισφορές των αυτοαπασχολουμένων Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου!) έδωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Λογικό, διότι ουδείς κατανοεί πώς θα λειτουργήσει το ανοσιούργημα με το όνομα «νόμος Κατρούγκαλου». Επιπλέον, ακόμη και τώρα, τρεις μήνες μετά την εφαρμογή, υπάρχουν 60.000 ασφαλισμένοι που δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια. Μιλάμε για έναν νόμο που οι πολίτες σταματούν στον δρόμο τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο να τον συγχαρούν. Ετσι τουλάχιστον λέει ο ίδιος, χωρίς να έχει διευκρινίσει μέχρι στιγμής αν οι πολίτες που τον σταματούν φιλούν δακρυσμένοι τα χέρια του, όπως κάνουν οι Βορειοκορεάτες όταν συναντούν τον δικό τους «ευεργέτη». 

Πριν από ένα μήνα η νέα υπουργός κ. Εφη Αχτσιόγλου, που προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα του προκατόχου της «επαναστάτη υπουργού», δήλωσε ότι ακούει με προσοχή την πρόταση για τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας, «για να βρούμε τη συνολική λύση στο πρόβλημα (σ.σ.: με τα «μπλοκάκια»), και θα τη σκεφτούμε και θα δράσουμε και εμείς προς αυτή την κατεύθυνση, εφόσον τελικά το ζήτημα έχει πάρα πολλές πλευρές, δηλαδή δεν είναι μόνο ασφαλιστικό». Δεν ξέρουμε τι απέγινε τελικώς –αν αυτές οι ομάδες δημιουργήθηκαν ή αν η υπόσχεση ήταν απλώς ΣΥΡΙΖΑϊσμός, δηλαδή φρούδα υπόσχεση–, αλλά το θέμα είναι άλλο. Μιας στραβωμάρας μύριες έπονται για να ταλαιπωρούν διαρκώς την κοινωνία. Τα μπαλώματα μπορεί να φαντάζουν ότι θα απαλύνουν το πρόβλημα, αλλά στην ουσία το περιπλέκουν χειρότερα. Ταλαιπωρούν, επιπλέον, τους πολίτες και χαντακώνουν περαιτέρω την κυβέρνηση. 

Εν τω μεταξύ, όποια λύση και να βρεθεί, χιλιάδες μισθωτοί κατάργησαν τα «μπλοκάκια» που κρατούσαν για μία ή δύο έξτρα δουλειές τον χρόνο. Κι αυτοί δεν δουλεύουν και το κράτος χάνει επιπλέον φορολογικά έσοδα συν το χαράτσι των 650 ευρώ που πλήρωναν, είχαν δεν είχαν δουλειά. Τόσο καλά τα έκανε ο καθηγητής του Δημοκρίτειου, που όλα τα συριζόπουλα χειροκροτούσαν όταν μιλούσε για τη βία. 

Ας το πάρει, λοιπόν, απόφαση η νέα υπουργός, και ας ξεχάσει όσα μπαλώματα σκέφτεται. Το ανοσιούργημα Κατρούγκαλου «είναι ένας νόμος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται», όπως θα έλεγε και ο κ. Αλέξης Τσίπρας. 

Πάσχος Μανδραβέλης (Καθημερινή)