Η επένδυση σε μαριχουάνα δεν είναι για τον καθένα. Σε μια βδομάδα από τώρα, ειδήμονες που ξέρουν να ξεχωρίσουν... ποικιλίες και μετοχές, αρχίζουν ένα ιδιαίτερο trading στον Καναδά.

Οι εραστές της μαριχουάνα, των οποίων οι συνήθειες θολώνουν την κρίση, θα μπορούν σε λίγο καιρό να αναθέτουν την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στο χρηματιστήριο του Τορόντο. Το πρώτο ETF με εξειδίκευση στη μαριχουάνα θα τεθεί σε λειτουργία στην πόλη την επόμενη εβδομάδα. Αναμένονται ονειρικές αποδόσεις. Αλλά οι αγοραστές θα πρέπει να μάθουν τα πολύ διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα του fund.

Οι πωλήσεις μαριχουάνα στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν περίπου 34% καθένα από τα τελευταία δύο χρόνια, σε 6,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Arcview. Οι Αμερικανοί σε πολιτείες όπου επιτρέπεται το χόρτο αντιστοιχούν περίπου στο 90% του ποσού. Αλλά στο πλαίσιο της αμερικανικής ομοσπονδιακής νομοθεσίας, ο μπάφος είναι παράνομος όσο και η ηρωίνη. Αυτό εξηγεί γιατί το ETF Horizons Medical Marijuana Life Sciences θα δραστηριοποιηθεί στον Καναδά, όπου ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρυντώ αναμένεται να αποποινικοποιήσει τη χρήση για λόγους «αναψυχής».

Το ETF συνδέεται με το δείκτη North American Medical Marijuana της Solactive. Τα κορυφαία τρία τέταρτα των μερών του σε όρους στάθμισης, έχουν σημειώσει την εκπληκτική άνοδο του 80% κατά μέσο όρο τους τελευταίους έξι μήνες. Ένα είναι η Insys Therapeutics, μια αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας που παράγει έσοδα από οπιώδ,η αλλά δαπανά το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού της για την έρευνα σε κανναβινοειδή φάρμακα. Κάτι λιγότερο συναφές, το ETF περιέχει επίσης την Scotts Miracle-Gro, η οποία πουλά λιπάσματα και φυτικά λιπάσματα. Το ένα τέταρτο των μετοχών υπολογίζεται σε αμερικανικά δολάρια. Αυτό θα καταστήσει το ETF που τιμολογείται σε δολάρια Καναδά, ευάλωτο σε κινδύνους που συνδέονται με την ισοτιμία.

Επιπλέον, κάποιες από τις θέσεις του έχουν περιορισμένη ρευστότητα. Για κάθε πέντε εκατομμύρια δολάρια Καναδά (3,7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) νέων μονάδων ETF που δημιουργούν οι σπόνσορες, θα χρειαστεί να αγοράσουν το ένα πέμπτο του ημερήσιου όγκου συναλλαγών της CanniMed Therapeutics. Αυτό δείχνει το πώς η ζήτηση που συνδέεται με τα ETF μπορεί να ασκήσει πίεση στην τιμή μεμονωμένων μετοχών.

Η επένδυση σε μαριχουάνα, όπως και το σκάσιμο του μπάφου, θα παραμείνει εξειδικευμένη υπόθεση. Οι ειδήμονες κομπάζουν πως μπορούν να ξεχωρίσουν μεταξύ ποικιλιών σαν τις Strawberry Cough και Pineapple Express. Αν ισχύει, έχουν την οξυδέρκεια να επιλέξουν μετοχές πιο προσεκτικά απ’ ότι επιτρέπει ένα ETF.

Financial Times